Posts

Showing posts from 2012

Musim demam

Image
hari ni dah 25 syawal...masih dlm mood raya. tadi baru je ummi pegi jamuan raya kt tmpt keje ummi. Jumaat ni pun ada jamuan raya peringkat psp. waa..makan...makan..makan. nikmatnya hidup kita di bumi bertuah ni..alhamdulillah. entry ummi kali ni tak berapa best tajuknya..musim demam. 2 hari lepas, ummi balik keje baru tahu dekna demam. sian dekna dh 2 hari demam belum kebah lagi. ptg semalam ummi bwk jumpa dr. mcm biasa mmg susah ank ummi nk makan ubat. tapi kena jugakkk makan kalo nk sihat kan dekna? bangun tido pagi tadi kakak pulak demam. emmm...berjangkit dh nih. demam penyakit berjangkit ke? sian kakak..dhla kurus, makin kurus la pasni. tdi ummi kol tok, kakak still demam. badan kakak panas kuat. tok tak putus2 jelum kakak.
ms kakak kecik dulu, ummi paling risau kalau kakak demam. kakak pernah kena 'tarik' ms demam panas. umo kakak 2 thn setengah. ms tu kita di kelantan, baru sampai umh tokma pukul 11 mlm sebab kita bertolak dh lewat, pkl 5 ptg dr btwth. sebelum tido ma…

Salam lebaran 1433H

Image
Hari ni last day keje sebelum kita bercutimpanjang utk sambut lebaran. semoga lebaran tahun ni memberi kebahagiaan utk semua umat Islam. Lebaran adalah hari kemenangan, hari utk kita raikan setelah sebulan kita menahan lapar dan dahaga menunaikan puasa. Family kita akn balik esok pagi, zassss ke kuala krai. tak dapat nk bayangkan betapa sesaknya perjalanan esok. Ummi berdoa semoga perjalanan kita sekeluarga dan juga semua akn dilindungi olehNya, semoga kita selamat dari malapetaka dan bencana, amin.

Salam Aidilfitri utk semua, dapatkah kita bertemu lagi ramadhan di tahun depan?

Ayah Aku Rindu Padamu

Ayah aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saatku meniti
kejayaan ini

Ayah aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
tak dayaku membalas
jasa dan budimu

Tanpa kamu
hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
Tak dapatku membalas jasamu
di dunia ini

Di pagi raya
kupohonkan kemaafan
keinsafan
Ku doakan agar rohmu
Dicucuri rahmat Ilahi
Oh Ayah...

Tanpa kamu
hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
namun aku tetap redha
apa yang mendatang

Ayah aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
di hari raya ini
ku merindui mu

Ummi dengar lagu raya ni pagi tadi ms drive nk g keje. minggu nih mmg kerap sgt radio mainkan lagu2 raya. iyelahh...tak sampai seminggu je lagi kita semua nk menyambut lebaran. dlm banyak2 lagu raya yg ummi dengar, tersentuh hati bila dengar lagu dendangan mawi ni. tajuk pun dh buatkan ummi sedih. sungguh ummi tak nafikan, mmg jauh di sudut hati ummi sangat rindukan tok wan. Syawal 1433 Hijrah ni adalah tahun ke 10 ummi beraya tanpa tok wan. :( tok wan mmg ad…

Minggu dengan mood raya

Image
Minggu ni dh mood nk beraya. pagi tadi masuk kelas student dh sembang pasal balik kampung. emmm..rasanya bukan student je kot...yg mengajar ni pun dh takde mood nk mengajar...hehehe. anak2 ummi pun sama, dh banyak hari dok tanya bila kita nk balik rumah tok ma. sabar ye kakak ngan dekna, lagi 4 hari je kita nk balik beraya di kuala krai. yahooooo!! tak sabarnya nk beraya! :-)

Makan2 siput @ hutan lipur bkt panchor

Image
Salam 13 ramadhan...waaa...dh dekat setengah bulan kita berpuasa kan? sekejap sungguh masa berlalu sekarang nih. semalam dh masuk bulan ogos. rasa mcm baru masuk je bulan januari. tengok2 dh nak dekat hujung tahun..huhuhu.
malam tadi ayah ngan ummi dating berdua..hehehe. anak2 sume dh titon, ayah ajak ummi makan siput kt hutan lipur bukit panchor. ayah dh pernah makan kt situ dgn geng2 dia, ummi belum lagi. pasnih ummi nk angkut semua pulak gi makan siput kat sana. kalau tanya ummi yg makan serba serbi nih, mmg sedapla siput dan kuah kacang kat kedai tuh. kat kedai tu ada pelbagai menu, so sapa yg tak makan siput boleh makan menu lain mcm cucuq udang, ketam, udang goreng, laksa...adusss..sedapnya! :)








Kerabu Pelam

Pagi2 lagi teringat kerabu pelam. alkisahnya pokok pelam kat tepi rumah tu sekarang nih ngah berbuah. buah tu pulak mmgla sangat sedap, manis sgt kalau betul2 masak. tapinya buah pelam tu kalau besar sikit mesti merekah, kenapa ek. tok pun taktau sebab apa. ummi ni lagilah bukan pengkaji sebab musabab pelam jadi gitu. kesudahannya bila pelam tu agak 'sedang-sedang', tok pun terus ambik. kalau dibiarkan di pokok mmg akn rosak buah tu. sayang la pulak..

disebabkan pelam yg tak berapa nk masak nih tak berapa 'laku' di bulan posa, makanya tok pun dh sagat pelam2 yg dikutip tuh, letak dlm peti. tok tanya ummi, nk tak pelam nih. kalau tak nak alamatnya ke tong sampah la destinasi seterusnya. drpd dibuang, baik ummi try buat kerabu. hehehe...mmg tak pernah pun buat kerabu pelam sebelum nih. beli saja kalau teringin nk makan. tapi ptg nih ummi nk try buat kerabu pelam. ntah apa rasa. mudah2an menjadi. boleh buat pembuka selera gak tuh.. dlm banyak2 resipi yg ummi cari, ummi te…

jalan2 jusco

Image
Semalam ummi dan ayah angkut anak2 gi jusco..walaupun tau jusco akan sesak pd hujung minggu (tambahan pulak bulan puasa) nih, ummi teruskan jugak niat bwk anak2 ke sana. alhamdulillah..operasi belikan diorg kasut raya selesai semalam dengan jayanya. yg ummi suka sangat sebab dpt beli kasut dgn 50% diskaun. hehehe. mmg la sakan shopping bila nk raya nih, tapi kalau dpt berjimat kan lagi bagus.. :)
punyalah seksa nk selesaikan misi membeli kasut raya budak2 nih..kakak ngan dekna ok je, mmg sangat memberi kerjasama. tapi si raymee farhan, punyla buas. asyik berlari dr depan ke belakang kedai. kedai kasut xes dlm jusco tu pulak mmg besar ruangnya, lagilah si raymee tak duduk diam. nk mintak try kasut pun susah..ayahla yg dok 'pelekoh' budak kecik tuh. 'pelekoh' tu bhs utara, kalau org luar mmg tak paham kan apa maksudnya. hahaha.
sebelum balik semalam, kakak request nk bergambar kt ruang legar jusco. biasalah anak sulung ummi mmg pantang nmpk kwsn cantik sket, nk berposin…

Salam Ramadhan

Image
Entry nih ditulis pada 5 ramadhan...belum terlambat utk ummi ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan kpd semua...selamat menjalani ibadah di bulan yg penuh keberkatan ini dan semoga kita semua sentiasa di bawah lindunanNya..insyaAllah...:)

Ramadhan tahun nih mcm jugak ramadhan yg lepas2...cuma tahun ni ummi bernasib baik sbb dpt balik awal. tempat keje ummi bg kebenaran keluar awal 30 minit drpd waktu bekerja biasa. disebabkan ummi ambik waktu bekerja 7.30 - 4.30, so ummi boleh balik pkl 4.00 sepjg ramadhan nih. Yeehaaaaaaaaaa!! rasa nak melompat bila dpt tau berita ni minggu lepas. heheh..

Tapi mmg ada yg istimewa dgn ramadhan thn ni...ummi kagum dgn anak2 ummi, kakak dan dekna yg setakat nih dapat menunaikan ibadah puasa dengan sempurna. ummi tak paksa pun dekna berpuasa, tapi dekna sgt bersemangat nk join ummi, ayah, tok dan kakak berpuasa tahun nih. kakak pulak mmg dh pernah cuba berpuasa sebelum nih. seingat ummi ms 5 thn kakak posa 5 hari dan ms umur kakak 6 thn pulak kakak dpt…

dah bersawang..

Assalamualaikum semua...sihat ke? tak pernah2 ummi tanya kabar dlm blog nih...yerlah nk tanya pun rsnya takde sapa pun yg jawab selain ummi sendiri...hihihi. dh bersawang blog ummi nih..betulla kata acik farrah. hangat2 taik ayam. heheh. bila dh lama sgt ummi tak menulis kat sini rs hilang segala semangat...nk buka blog ni pun ummi malas. huhuhu

apa2 pun ummi cuba jugak le merajinkan diri yg tak berapa rajin nih supaya blog ummi nih tak bersawang lagi...sebabnya tujuan utama ummi create blog nih adalah supaya anak2 ummi boleh baca ttg celoteh ummi kat sini (itupun kalau blogspot ni masih bernyawa).

semoga lepas2 nih ummi tak semalas mcm sblm nih. byk sgt benda yg nk ditulis...insyaAllah menyusul selepas ini..:)

aduhai ummi...

Macam biasa, dh jadi rutin ummi...tetiap hari mesti baca blog "Moon punyer blog" . seingat ummi, acik kiah yg kenalkan blog nih pada ummi satu masa dulu...dan sekarang ummi yg jadi pembaca tegar blog tu. walaupun tak kenal empunya diri, secara jujur ummi sangat kagum dengan moon yg menulis kisah birasnya...norma. norma pulak sedang terlantar setelah didapati mengidap brain tumor, tak sampai setahun selepas diorg kawen. hmmm...betapa besarnya dugaan hidup norma...semoga norma beransur sihat dan dapat membesarkan anak kesayangannya, rafiq. amin.
hari nih ummi nk copy paste artikel dr blog moon, minta izin ya moon.
1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she doe...s that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang…

Pinggan sifar

kakak punya keja...tulis senarai menu yg selalu ummi pesan kt kedai makan. ada la 2 ke 3 menu yg kakak tulis atas kertas...nasik putih, ayam, air bandung etc. tetiba ada pinggan sifar. memula ummi pelik gak...tapi lepas paham yg pinggan sifar kakak tu adalah pinggan kosong...sakit perut ummi gelak. aduhai darwisya farhana...sungguh kakak gunakan 'bahasa matematik' dlm kehidupan seharian. heheheh...

Cikgu besar?

Kakak ngan dekna mmg selalu bertelagah...mmg susah nk capai kata sepakat dlm apa2 benda sekalipun..heheh. agaknya dh nama adik beradik nih mmg mcm tu lah fi'ilnya. Kalau bersembang dua beradik tu mesti masing2 nk tunjuk hebat. aduhai...kadang2 naik pening ummi layan dua beradik nih. si raymee tak pandai join lagi so takdaklah nk bergaduh mulut. kalau raymee, yg dia pandai tarik rambut kakak2 dia je kalau tak puas hati. si kakak2 pulak tak balas..redha je. paling tak pun kakak menangis mintak ummi atau ayah selamatkan rambut depa.
emmm..tajuk post ummi kali nih cikgu besar. bebabru nih ummi terdengar kakak ngan dekna bersembang dua beradik..
kakak: sekolah dekna tu ada cikgu besar tak?
dekna: takdak
kakak: sekolah kakak ada cikgu besar (mmg la sbb kakak dh sekolah rendah...kata ummi dlm hati jelah)
kakak sambung lagi: cikgu nor tu bukan cikgu besar sekolah dekna ka?
dekna: bukan la. cikgu nor cikgu tua.
ummi: ???? huhuhu...sian cikgu nor. kalau cikgu nor tau la dekna kata cikgu n…

MC Darwisya Farhana 15-16 Feb 2012

Image
Semalam terkejut ummi bila masuk keta, ada sijil cuti sakit atas nama Darwisya Farhana bt Farood utk dua hari! tarikh MC dari 15 hingga 16 Februari 2012. Terkejut ummi..knp dengan kakak? sakit apa? ayah pulak tak masuk kereta lagi, dok bagi motivasi kot kat anak2 buah yg baru lepas kalah main bola baling friendly dengan sek sri kerian.
Ayah masuk je keta, terus ummi tanya pasal MC kakak tu. Ayah dh buat muka yg merisaukan ummi. Tapi...sepanjang yg ummi mengenali dan mendalami hati budi En Farood, ummi tau sangat la bila muka ayah betul2 risau dengan buat2 risau! heheh...
Bila ummi suh ayah bgtau betul2...barulah ayah start cerita. Kakak terjatuh depan pra sekolah..dok tengah memain ngan kenkawan, ntah cemana kakak leh terjatuh dan tak sempat nk mengelak. habis bincut dahi kakak. besar jugak bincut tu..dengan darah sikit2. ayah yg panik tgk kakak punya dahi, terus bawak kakak ke hospital. Dr kata takde apa yg serius tapi doktor suruh rehat takut2 kakak pening kepala. begitulah cerita…

Kegelapan..

Image
Boleh tahan lama jugak kita bergelap malam tadi...start black out dalam pukul 8 lebih sampai le ke pukul 2 pagi. tak lena tidur anak2 ummi...ada nyamuk dok ambik kesempatan hisap darah anak ummi yg bulat sorang tu. penuh kat badan bintik2 bekas nyamuk gigit tuh. qishtyna mmg mcm ummi...nyamuk suka kat kita! uwaaaaa!!!!!!! ummi ingat lagi masa kat rumah sewa ms ummi study dulu, dalam banyak2 pasang kaki kat 'bilik study' tu...kakiku jugak yg jd pilihan sang nyamuk! gatalnya toksah nk cakap..ummi plak bila dpt garu tak ingat dunia sampaikan ayah pernah cakap..saya tgk awk garu mcm nk terkoyak kulit je...huhuhu. punyala menggaru dengan jayanya. samalah mcm dekna...pun nyamuk suka. so malam td ummi dok bersengkang mata la jugak dok kipas anak2 ummi sekaligus menjalankan misi menampar nyamuk yg kekenyangan darah anak2ku..huhu.


Bunga rumput yg cantik

Image
semalam ummi sempat 'melarikan' diri utk temankan ayah memancing di ban pecah, tanjung piandang. memandangkan anak2 ummi semuanya tergolek kepenatan balik dari kenduri sepupu ummi di kamunting. sempatla ummi dan ayah 'layan blues' tepi laut dua orang...ala2 berdating gitu..hehhe. dapat ikan ke tak? emmm...biasala...tak dapat pun. heheh. dua tiga kali gak batang pancing disentap, tapi semua terlepas...huhuhu. takde rezeki kami petang tu. balik tu sempat ummi snap gmbar bunga rumput kat tepi jalan ban pecah tu..walaupun bunga rumput je tapi cantik sangat di mata ummi...sentimental la pulak. huhu
malamnya ummi buat mee hailam resepi pak lan. lapar punya pasal, nmpk mee hailam ummi sedap sangat (ayah kata bukan ummi yg kata)  bila habis licin dalam periuk. lepas tuh ayah lak pasang dvd, seronokla anak2 ummi 'tengok wayang' citer apa ntah...monster vs alien tak silap ummi. ummi tak layan...banyak lagi urusan keje rumah yg ummi kena siapkan.
 
 
 

 

Rukun Islam

Image
Malam tadi, time ummi dok lipat kain segunung dan kakak buat keje skolah, dekna tetiba bagitau ummi.

dekna: ummi, dekna tau dh rukun islam!

ummi: ye ke...apa dia?

dekna: yg pertama..pahtu senyap. errr....errrr...

ummi: yg pertama..mengucap..

tak sempat ummi bgtau penuh dia pun menjerit bgtau mengucap dua kalimah syahadah. yg kedua, solat 5 waktu. ketiga, berpuasa di bulan ramadhan. keempat, menunaikan haji. kelima, menunaikan zakat.

anak ummi mesti baru belajar kat skolah nih. tak ingat semua lagi...tapi at least anak ummi dh tau sikit2...alhamdulillah. semoga dekna boleh hafal dh rukun islam lepas nih tanpa errr...errr...err...lagi. (",)

Cerita cuti yg penat

Image
last weekend + public holiday isnin dan selasa, sakan kita bercuti. tapi bukan cuti2 malaysia..namanya cuti2 cuci mata. sabtu, ahad dan isnin kita melepak kt rumah mak ngah. sabtu malam ahad tu ummi buat chicken chop kt rumah mak ngah. bahan2 sumer mak ngah dh beli ready utk di masak je. ummi plak bila kena buat utk kuantiti yg banyak jadi kacau bilau lak tak reti nk agak banyak mana bahan nk letak. huhu..yerlah selalu masak 5-6 ketul ayam je, malam tu ada kot dlm 30 ketul ayam yg digoreng. sumer sekali ada 14 dewasa plus 5 kanak2. tapi ada banyak lagi utk sapa2 yg nk tmbh.
hari selasa kita start perjalanan dengan ke kuala muda, seb perai. kt situ boleh tgk org tawar menawar harga ikan dengan cara berbisik. hahah..mmg pelik tapi bila tgk lama2 best jugak. ala2 membida harga utk brg lelong plak. sapa letak harga tinggi dia la yg dpt beli ikan2 tu. ummi tk lepaskan peluang beli sotong, ikan kayu ngan ikan kembung. ikan kembung tu ayah pi bisik 40 ringgit, cemana la org tu tak jual kt …

Yahoooo cuti!!!!!!

Image
Hari ni datang keje dengan perasaan gumbira...sebabnya hari ni jumaat! memang perasaan dtg bekerja pd hari jumaat akn berbeza dengan hari2 lain. jumaat best sebab esoknya adalah sabtu. lusanya adalah ahad. kan bahagia tu bila sebut hari sabtu dan ahad..hari utk 'rehatkan' diri dari tengok keja kt opis! walapun hakikatnya hari sabtu dan ahad akan lebih sibuk dengan karenah anak2 dan rutin keja rumah yg tak pernah habis. dah basuh baju, pastu sidai, pastu lipat, pastu susun dlm almari, pastu dh ada dlm bakul utk di basuh lagi. mcm tulah pusingannya..sama jugak dengan memasak. dh siap siapkan bahan nk masak pastu masak pastu kemas dapur pastu hidang makanan pastu makan lepas tu basuh pinggan. iskkk..tak ke banyak urusan kita kt rumah? tapi takpe...sebanyak mana pun urusan kt rumah berbanding dengan di opis, ummi tetap lagi suka hari sabtu dan ahad. heheh...ada ke manusia yg lagi suka hari isnin sampai jumaat? adalah kot..wallahualam. yg pasti minggu ni super best sebab kita cuti …

rindunyaaaa dengan blog ni..

huhuhu...lamanya ummi tak tulis dalam blog nih...apa la yg ummi bz kan sangat sampai tak sempat nk menulis dalam nih..teringat soalan kakak pd ummi baru2 nih.
kakak: ummi keje  kat tempat keja ummi tuh kesa besar ke keja kecik?
ummi: aikss...knp kakak? (mana la budak ni tau keje besar tu apa, keja kecik tu apa). ummi keja kecik je kakak..
kakak: ala..kalau ummi keja besar buleh ummi belikan i pad utk kakak..
ummi: heheheh...tu la kakak...ummi keja kecik, mana ada duit nk beli i pad utk kakak..
nih suma gara2 balik kg ms cuti raya cina baru2 nih. kakak mati kutu taktau nk berkawan dengan sapa bila sepupu2 dok ngadap i pad bila celik mata. kakak pulak takde i pad, so dia mmg tersangatlah dok memujuk ummi belikan i pad utk dia lepas nih. huhuhu...sungguh teknologi merengganggkan hubungan sesama manusia. walaupun ribuan sebab kebaikan teknologi beri kpd kita...tp masih ada keburukannya kan? bila kakak dok merungut nk beli i pad, ummi explain la pd kakak, i pad tu mahal dan ummi tak mampu nk be…