Posts

Showing posts from 2014

Salam Ramadhan Al Mubarak

Image
Ramadhan menjelma lagi. bulan yang penuh keberkatan, spt juga org lain, ummi harap ummi dapat ambil peluang utk menambah pahala amalan sepanjang ramadhan kali ini. 
Hari ni dh ramadhan ke 3. pejam celik sekejap je rasa masa berlalu. akhir zaman mungkin. so far kakak dan dekna takde masalah nk berpuasa. cuma semalam dekna letih sgt sampai tak larat nk berbuka. mcm2 perangai anak2 nih. so ummi bawa air dan tembikai pd dekna, suap, dh ada tenaga baru dekna jamah nasik sama2 ngan keluarga. 
ummi tak sempat snap lauk berbuka puasa keluarga kita. 1 ramadhan - nasi kerabu 2 ramadhan - sambal sotong, masak lemak taugeh + tauhu, ikan bakar talapia merah
semua tok masak. hehehe..sayang mak! 
hari ni tok nk masak nasik beriani. suka lah kakak. semalam dh request ayam. tak boring ke kakak hari2 makan ayam je..tapi badan kakak maintain kurus. isskkk..kalo ummi jadi mcm kakak kan best!
esok ummi update pic nasi beriani tok. iskkk..tengahari dh sebut2 pasal makan...terliur pulak ummi. 


Sehari di ACC, GH Penang

Image
24.06 - ummi bangun pkl 4.45am. eh berdebar2 hati ummi. walaupun minor operation saja, tapi tetap operation kan? Ummi kejut ayah pkl 5.15, ayah kata pkl 5.30 boleh? huhu. itulaaahh..penangan bola. siap2 semua, kakak dan dekna pun bangun awal jugak. pagi tu ustaz shihan tlg dtg ambik anak2 ummi ke sekolah. balik sekolah pulak cikgu zahari tlg hantar. terima kasih byk2 shihan dan zahari, semoga Allah balas jasa baik kalian berdua. 
kita sampai di GH pkl 7.20 pg. memusing cari parking, ingatkan dh awal sgt la tuh. ramai lagi awal. penuh dh parking. sudahnya kena parking di multi level parking jugak. jauh sikit menapak. pagi2 semua bertenaga. tapi ayah dukung raymee. sayangnya ayah pd anak jantan sorang ni. ummi sayang jugak. dalam kereta tadi ummi ngan ayah tak banyak berckap. last rwtn di ENT, dr dh terangkan risiko operation ni. walaupun 99% operation ni berjaya, tapi tetap ada risikonya. ummi dan ayah takde pilihan. kalau dibiarkan, mungkin pendengaran raymee akn terjejas. so kami setu…

Si Miko Raymee

Image
sabtu lepas ada anak kucing depan pagar rumah. ummi abaikan je sebab kucing tu still kt kwsn luar rumah. tambahan pulak ayah dh letak jaring pd pagar (ni bukan tujuan nk menghalang kucing tapi dengan tujuan tak susah nak kejar bola ping pong). 
tgk2 terrer pulok anak kucing ni menyelit pada jaring tuh. bijak..bijak. anak2 ummi pulak dh bangun, keluar main basikal dlm porch. excited pulak budak2 nih tgk anak kucing tuh. sian, kaki anak kucing tu sakit. so terkencut2 la dia berjalan. budak2 ni siap ambil air nk bg anak kucing tu minum.


so seharian la jugak anak2 ummi melayan anak kucing...siap dh bagi nama miko. comel jugak nama budak2 ni bagi. dpt idea dr mana ummi pun taktau. hahah. ummi tak bagi bawak miko masuk rumah, tapi bila ummi tak perasan diorg siap bawak masuk bilik lagi.huhuhu
ptg tu ummi masuk bilik, anak2 ngah rehat2 atas katil. ummi pun landing kejap atas katil then saja tanya raymee, mana miko? nk tau jawapan raymee??? ada, sat raymee ambik. sambil buka drawer dan keluarkan…

Hepy 7th B'day Qishtyna Farhana ku sayang..

Image
15.06.2014 genap anak kedua ummi, Qishtyna Farhana berusia 7 tahun. tahun ni kita sambut b'day dekna awal sehari. 15hb jatuh hari ahad tapi dekna potong kek hari sabtu malam, 14hb. kebetulan malam tu ramai tetamu yg ada kt rumah kita. ada mak ngah, mak teh, pak teh, kak waida, abg hakimi, nadirah. so meriah la sikit dekna nk celebrate b'day malam tu. 

sabtu tu ada kenduri di taman dahlia. yang tak bestnya jalan taman terpaksa ditutup sebab khemah terpaksa dipasang penuh jalan. so bila nk keluar terpaksa pusing ikut jalan jauh. penat la jugak ummi dan ayah sebabnya misi nk beli barang utk sambut bday malam tu. 

nasib baik mak ngah ada kat rumah, ummi mintak tlg mak ngah masakkan mi kari. kononnya ummi nk belajaq buat mi kari la. hahah. okayla jugak, at least dpt ilmu daripd mak ngah. maghrib ummi keluar beli satay. tambah menu sikit, asalnya nk goreng nugget dan fries je. tapi bila tgk stok dlm peti, tak cukup la pulak. terusss teringat kt satay bamboo inn yg sedap. ummi beli tak…

10th Wedding Anniversary

Image
Tahun ni genap sepuluh tahun usia perkahwinan ummi dan ayah. alhamdulillah..spt juga org lain, rumah tangga mestilah ada suka dukanya. takmo ingat yg tak sedey2, kita fokus pd yg happy je boleh kan? heheh. 
Sejujurnya ayah adalah seorang yg sgt penyayang. luaran mmg tak nmpak romantik langsung. waktu ummi 'berkawan' dgn ayah dulu, dlm sehari tak sah kalau tak menyumpah. ehhh, ni dh lebih kepada sesi flash back la pulok. takpe, ayah bukan tau pun ummi ada belog. hehe. Sepanjang sepuluh tahun, empat tahun ummi dan ayah 'pjj'. 1st posting ayah kena bertugas di SK Pos Bersih, Slim River. Ummi bernasib baik sebab tinggal dengan tok. sepanjang 'pjj' ayah akan balik kg at least 2 minggu sekali. pernah jugak ayah sibuk dan tak dapat balik kg, so ummi akan angkut kakak, dekna dan tok ke slim river. masa tu kita akan cek in di rumah rehat slim river, semalam rm50. so bagi ummi parit buntar - slim river dh jadi laluan biasa dalam tempoh ayah mengajar di sana. bila teringat…

Along Char Keow Teow Terbaekk..

Image
Dah jadi tradisi family kita, tetamu luar mesti akan dibawa ke Along Char Keow Teow..sebabnyaaa mmg terbaekkk sgt2 char keow teow kat sini ya. Pernah bawa tok ma makan, tok ma siap berdiri tepi tukang masak sambil tanya resepi. haaa...terbukti sedap tu! harga pinggan kecil rm3.50, pinggan besar rm4.50. kt situ jugak ada jual otak2 yg sedap. sekeping 8 kupang, yong tau foo pun ada..tapi ummi prefer yong tau foo taiping kt pasar malam pt buntar lagi kot. terbaru kita pi makan, ada jual kerang rebus. mmg feveret raymee dan dekna la ya. kakak layan nasik lemak..kali ni kita bawak ayah pe dan cinta makan kat situ. tapi misi terbalik pulak jadinya, ayah pe yg belanja kita..heheh. tenkiu so much ayah pe! lain kali bole belanja lagi :)