Posts

Showing posts from May, 2011

Bahagia seminggu

Ku bahagia...hehehhe...bahagia bukan sebab dapat durian runtuh...bahagia bukan sebab tetiba dapat duit sejuta...tapi bahagia sebab tak payah g kerja. hhehehe...kelakar tak? tak payah gi keje seminggu pun bahagia gile...dah lama tak bercuti panjang. so sekali dapat rest...bergolek2 ngan anak2...mmg rasa sungguh bahagia...:)

Yahoooo Jom Cuti!!

Image
Pejam celik dah sampai pertengahan tahun 2011. sekejap saja masa berlalu. kalau kecik-kecik dulu rasa panjang sangat nak habiskan setahun. tapi sekarang nih setahun rasa mcm 4-5 bulan je. inilah akhir zaman...masa terasa makin cepat berlalu. wallahualam.
minggu depan ummi ambik cuti seminggu..nk rehatkan minda, otak, tenaga dan rehatkan segala-segalanya kesibukan duniawi. hehehhe ala2 ummi ni bz mengalahkan perdana menteri. cuti minggu depan bolehla spend masa ngan anak2 ummi..kita balik umah tok ma di krai. last balik cuti sekolah bulan mac lepas. asal cuti sekolah je mesti kita akn balik tgk tok ma..dan anak2 ummi akn cuba kecek kelate bila balik krai. heheheh..kadang2 over sangat kecek kelate sampaikan 'motor' pun jadi 'mote'. kuakuakua...yg tak bestnya satu je bila cuti sekolah nih. jalan jem gile kt kelantan...takdelah jem sampai tak boleh bergerak. cumanya atas jalanraya ni akn sesak ngan deretan kereta...so tak bolehla nk drive laju sket...ala2 slow n steady gitu…

Pak Tongkoi RM2 @ 19 bungkus

Image
Terkejut adik yg jual 'pak tongkoi' tu bila ummi bgtau, mintak bungkus 'pak tongkoi' sebanyak 19 bungkus. agaknya dalam hati adik tu tadi mesti ingat ummi ni tak betul agaknya. hahahah. pd sesapa yg lalu kat jalan permatang pauh ni, pegila beli 'pak tongkoi' yg sgttt sedap ni, lokasinya secara detail susah nk terangkan tapi dekat dengan klinik kesihatan kg pertama, permatang pauh. beli tadi pun utk opismate yg memasing takmo ketinggalan nk makan 'pak tongkoi' tuh. 
kepada sesapa yg tak pernah makan 'pak tongkoi' ni, jgnla hairan pulak ek. 'pak tongkoi' a.k.a 'cakoi' ni, sebenarnya tepung je pun..tapi kt area utara ni kuih di dimakan bersama kuah kacang. setahu ummi, kat kelantan pun ada jual kueh ni tapi kt sana tak makan ngan kuah kacang, makan gitu je..so kureng la sket...makan tepung goreng je mana sedap kan. utk anak2 ummi, ada ummi tapau. so balik ni kita makan 'pak tongkoi' ni kt umah pulak. yeaaaaaa!!!!!!!!!!!


"Mengatakan diri anda lemah sebelum benar-benar terbukti anda lemah adalah kelemahan anda yang paling lemah"

Weekend @ W20 : Minggu tak sihat..

Alahai darwisya..dua kali kejut ummi..dalam pukul 2 pagi dan pukul 4.30 pg mcm tu...kejut ummi bgtau yg kakak dah tak demam. boleh gi sekolah. hehehe...semangat sungguh anak ummi sorang nih. malam tadi sebelum tido, ummi bgtau kakak kalau kakak demam lagi, esok tak payah gi sekolah. rehat kat rumah je. tapi kakak kata tak best dok rumah nanti raymee kacau kakak..biasala hero sorang tu, dia kan tak boleh tgk kakak2 dia senang. hehehe..
Sabtu lepas kita pi changkat lobak..kg tok. gi rumah maklong, seronok anak2 ummi tgk ikan kelisa dlm akuarium besar kt rumah mak long. ada yg kecik lagi, ada yg jadi bapak kelisa. dasyat gak bisnes kelisa family mak long..dah nk balik ummi sonok dok petik limau kasturi kt belakang rumah mak long. semua pokok limau mak long berbuah lebat2...tak boleh petik epal, ummi petik limau kasturi pun jadilah...huhuhu. manalah tau...ada rezeki anak2 ummi study kat obersi nanti..bulehla ummi pi petik epal...hahaha.
pastu kita g ziarah tok su dan tok chik. dah dekat set…

Perjalanan yang indah..

Sebelum tulis entry nihh..rasa nk gelak pun ada. semalam ummi drive balik keje ngan perasaan yang sungguh aman dan damai. ntah magic apa semalam..bila sampai je kat traffic light, mesti ngah warna hijau. bahagianya hatikuu...dah tu, kat area yg selalu 'jem' hari2 pun..semalam mcm lengang je. sambil dengar lagu sole-sole kat sinar.fm, lagilah perasaan ku bertambah2 tenang dan damai...hehehe. oooo....sole..sole...sole..sole...lelelelele...
cakap pasal lagu sole-sole yang makin glamer lepas tayangan filem 'hantu kak limah balik rumah' ni..ummi teringat masa dalam keta, on the way ke rumah mak ngah..ummi dengar kakak eja word rumah. so ummi pun suh kakak eja word halimah plak..ummi suh eja word tu sebab kat ending word 'halimah' sama ngan ending word 'rumah' iaitu 'mah'. ummi takdak pun niat apa2 waktu tu. tapi bila kakak dengar je ummi suh eja 'halimah' terus kakak jerit 'wwwooo...tak mauuuuuuuuu...takuuuuuuuuttttttttt!!!!'.
masa tu …

Harta Ummi..

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa mempunyai dua orang anak perempuan dan diasuh dengan baik, maka mereka akan menyebabkannya masuk syurga"

Hadis riwayat al-bukhari

Ummi terbaca sabda Rasulullah ni dalam salah satu buku koleksi ummi...Ya Allah..ummi bersyukur dah ada dua orang anak perempuan. Mudah-mudahan ummi dapat didik dua org tuan puteri ummi menjadi anak yg solehah dan berjaya di dunia dan akhirat. Amin.

Mengigau..

ummi: kalau ayah dah tak sayang kat ummi, ayah dh ada org lain..              ayah jgn bawak kakak ngan raymee sekali ek
ayah:  heheh..dekna boleh bawak pulak?
ummi: dekna manja ngan ummi...mesti dia takmau ikut ayah..
ayah:  ummi sibuk, balik keje pukul 6..nak jaga tok lagi..              nak hantar anak pi sekolah lagi..sapa nak jaga anak2 nanti?
ummi: takpa...ummi cari bibik. ummi akn buat semua utk              anak2 ummi. ayah jgn ambik anak2 ummi...tak boleh.
ayah:  tak ambik laa..ayah tolong jaga anak2 ummi.
ummi: diam dan air mata bergenang..hehe
mengigau di siang hari..fikiran bercelaru agaknya sebab jahit manik tak siap2..hehehe..

Selamat Hari Guru

Image
Hari ni 16 Mei..tarikh bermakna untuk semua guru di Malaysia. Terlalu banyak jasa guru untuk kita semua. tak mampu untuk disenaraikan betapa banyaknya jasa guru yang telah mendidik kita sehingga kita menjadi manusia yg berguna..insyaAllah. bagi tahun ni, tema hari guru ialah Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara.
Ummi tak ketinggalan nak ucapkan Selamat Hari Guru buat semua cikgu2 yg pernah mendidik ummi...kawan2 ummi yang berkecimpung dalam bidang perguruan dan yang paling istimewa...buat buah hati ummi. hehehe. Kalian adalah insan bertuah yg bergelar guru. Selamat Hari Guru semua!
a bouquet of flowers for you, teacher!

Cerita Hujung Minggu

Di opis berapa kerat je manusia yang ada...ramai yg ambik cuti sempena cuti wesak esok (selasa). bestla boleh cuti terus empat hari...sabtu till selasa..ummi 'merajinkan' diri datang keje hari ni. walaupun dalam hati mmg teringinn sangat nk ambik cuti hari ni. hehehe.
ok..cerita hujung minggu family kita..hari sabtu lepas, pukul 6.30 sume anak2 ummi dah bangun. kecoh suruh ummi bangun gak. ummi...cepatla bangun...kita kan nak pi umah mak ngah. masyaAllah..awalnya ajak ummi bersiap nk ke rumah mak ngah. pantang disebut nak ke kulim..bersemangat sungguh anak2 ummi. dan kali ni semua bersemangat nak pi rumah mak ngah...nak jumpa ngan auni najla. cucu sulung mak ngah dan pak ngah..:) so weekend ni mmg kita menghabiskan masa di kulim. petang ahad baru kita balik ke rumah. itu pun dah dekat maghrib baru sampai. singgah pekan, belikan hadiah hari guru utk cikgu2 kakak dan dekna. seronoknya anak2 ummi nak sambut hari guru..tak sabar nk bg hadiah pd cikgu masing2...anak2 ummi kena ikut…

8 Jamadilakhir

Hari ni 8 Jamadilakhir 1432H...dah 8 tahun tok wan tinggalkan ummi dan tok. satu tempoh yang lama tapi ummi rasa baru je tokwan meninggal dunia.
8 tahun yang lalu..
Pagi tu tok wan kejutkan ummi..dah menjadi rutin, setiap hari tok wan akn jerit nama ummi..sebab ummi selalu bangun lambat nak keje. heheh...perjalanan hari tu mcm biasa..umi pegi keje..dah petang, on the way balik keje tok telefon minta ummi belikan 'ubat penat' utk tok wan. ummi tak pernah tau nama saintifik utk ubat tu, ummi panggil 'ubat penat' je. sebabnya tok wan akan kulum ubat tu bila dia sakit dada dan tak boleh bernafas. selalunya ummi akan beli dalam kuantiti yang banyak utk tok wan, yelah senang kalau ada stok. tapi petang tu tok pesan, beli ubat tu sikit je, tok wan tak bagi ummi beli banyak..cukup sikit katanya. ummi ikut jelah..
sampai kat rumah, ummi pegang dahi tok wan, demam. dan tok wan nampak lemah sikit tapi takdelah sampai tak boleh bangun. tok wan pegi ke surau macam biasa waktu maghrib…

Kenduri doa selamat

Image
Alhamdulillah kali kedua...kenyang kali kedua..mmg murah sungguh rezeki hari ni. Tgh ni opismate ummi buat kenduri doa selamat sempena nak ke mekah mengerjakan umrah. order makanan dari pakcik kantin...banyak sungguh menu tersedia. ada ikan goreng, gulai ikan dan bendi, ulam, sayur kobis, sotong, buah tembikai dan air sirap limau. terima kasih kak pijah..


emm...anak2 ummi makan apa agaknya tgh ni. semalam tok buat masak cuka ikan kembung. berselera anak2 ummi makan..kakak dan dekna wajib tambah kicap. sejak anak2 ummi sekolah tadika, jadi wajib pulak menu kicap setiap kali makan. kadang2..dekna makan bubur pun nk letak kicap. huhuhu..

Rezeki pagi

Alhamdulillah..kenyang perut suka hati. pagi ni makan puding mangga, nasik lemak dan nasik dagang. haa...hebatnya sarapan hari nih. opismate ummi rajin masak..seronok ummi dapat kawan yg rajin2 ni. walaupun bekerja tapi tugas di dapur tetap ditunaikan. ummi berdoa semoga anak2 ummi pun dapat kawan2 yang baik dan rajin...mcm ummi yg bertuah dapat kwn2 yg rajin2 ni. semoga Allah murahkan rezeki kepada umatNya yang sering bersedekah dan pemurah..:)

Aiskrim malaysia

Image
Balik keje petang semalam, terus hantar kakak gi mengaji. bolehla ummi kemas rumah bila anak2 takde. kalau anak2 ummi ada pun boleh kemas rumah...tapi banyakla arahan yg kedengaran. so petang semalam acara mengemas berjalan dengan aman dan damai. selesai mengemas, buka peti ais, dan ummi nampak aiskrim malaysia.



haaa...mesti tok baru buat ni. sebabnya 2-3 hari lepas ummi ada dengar dekna ngan kakak request aiskrim malaysia kat tok. sayangnya tok kat cucu2 dia...siap ada macam2 perisa lagi. puas la anak2 ummi makan aiskrim. nanti ummi ngan ayah pun akn join sekaki. hehehe..terima kasih mak..:)

Weekend oh weekend..

Hari ni dah Isnin..monday blues..hehehe. nak bangun pagi tadi pun liat je. Mengikut Dr Tuah, spesis yang tak bersemangat hari Isnin nih takder 'booster' dalam diri...hehehe.
Ok..nak cerita aktiviti ummi ngan anak2 last weekend. erk..kita buat apa ek. hari sabtu ayah takde..gi megamall main bowling ngan kawan2 seangkatannya, tournament sempena hari guru kata ayah. pagi sabtu ayah tanya..ummi taknak ke bawak anak2 ummi tgk ayah main bowling? ummi takde jawapan. suka je nak bawak anak2 ummi jalan2 tapi byk betul kerja rumah yg ummi nk selesaikan. at last kita tak ke mana2 pun hari tu...petang je ummi bawak anak2 ummi main di playground tepi sungai kerian. bestnya anak2 ummi main kt situ...ramai kawan2 kakak, dekna ngan raymee. hero kecik tu menonong je nak panjat serba serbi. penat jugakla ummi dok 'ligan' dia. huhuh..
hari ahad, kita buat kenduri tahlil utk arwah tok wan. buat tahlil di surau..makanan pack siap2 di rumah..lepas maghrib baru ayah bawa ke surau. sian anak2 …

Selamat berhujung minggu

Hoorayy....weekend tiba lagi! hehehe...banyak dalam kepala otak ni aktiviti yg nak diselesaikan tapi taktauler tertunai ke idak..:) apa2 pun mmg rasa bahagia sangat sepanjang minggu nih...bahagia yang terungkap dengan kata2...nak tau kenapa?? tanyala...tanyala...dan jawapannya ialah....R.A.H.S.I.A....hehehe...wokeh..balik time!

Pauh 2.5/kg

baru je lepas makan pauh/pelam/mempelam/mango sala kat pantry tadi. murah je..seploh ringgit 4 kilo. Last weekend pi padang besar, ada gak jual pelam sala tu..sploh ringgit 3 kilo. pi jauh2 rupanya yg depan mata lagi murah. muhehehe..

Kebahagiaan itu seperti pelangi..

"Kita selalu melihat kebahagiaan itu seperti pelangi...selamanya berada di atas kepala orang lain"
Ntah kenapa, aku tertarik sangat dengan kata-kata ni..tak silap daripada salah satu buku motivasi yg aku baca. Sememangnya manusia jarang bersyukur dengan apa yang dimiliki dan sentiasa mahukan yang lebih.. Janganlah aku tergolong dalam manusia yang tak bersyukur dengan rezeki dan nikmat yang telah Allah berikan...amin.