Posts

Showing posts from July, 2012

Kerabu Pelam

Pagi2 lagi teringat kerabu pelam. alkisahnya pokok pelam kat tepi rumah tu sekarang nih ngah berbuah. buah tu pulak mmgla sangat sedap, manis sgt kalau betul2 masak. tapinya buah pelam tu kalau besar sikit mesti merekah, kenapa ek. tok pun taktau sebab apa. ummi ni lagilah bukan pengkaji sebab musabab pelam jadi gitu. kesudahannya bila pelam tu agak 'sedang-sedang', tok pun terus ambik. kalau dibiarkan di pokok mmg akn rosak buah tu. sayang la pulak..

disebabkan pelam yg tak berapa nk masak nih tak berapa 'laku' di bulan posa, makanya tok pun dh sagat pelam2 yg dikutip tuh, letak dlm peti. tok tanya ummi, nk tak pelam nih. kalau tak nak alamatnya ke tong sampah la destinasi seterusnya. drpd dibuang, baik ummi try buat kerabu. hehehe...mmg tak pernah pun buat kerabu pelam sebelum nih. beli saja kalau teringin nk makan. tapi ptg nih ummi nk try buat kerabu pelam. ntah apa rasa. mudah2an menjadi. boleh buat pembuka selera gak tuh.. dlm banyak2 resipi yg ummi cari, ummi te…

jalan2 jusco

Image
Semalam ummi dan ayah angkut anak2 gi jusco..walaupun tau jusco akan sesak pd hujung minggu (tambahan pulak bulan puasa) nih, ummi teruskan jugak niat bwk anak2 ke sana. alhamdulillah..operasi belikan diorg kasut raya selesai semalam dengan jayanya. yg ummi suka sangat sebab dpt beli kasut dgn 50% diskaun. hehehe. mmg la sakan shopping bila nk raya nih, tapi kalau dpt berjimat kan lagi bagus.. :)
punyalah seksa nk selesaikan misi membeli kasut raya budak2 nih..kakak ngan dekna ok je, mmg sangat memberi kerjasama. tapi si raymee farhan, punyla buas. asyik berlari dr depan ke belakang kedai. kedai kasut xes dlm jusco tu pulak mmg besar ruangnya, lagilah si raymee tak duduk diam. nk mintak try kasut pun susah..ayahla yg dok 'pelekoh' budak kecik tuh. 'pelekoh' tu bhs utara, kalau org luar mmg tak paham kan apa maksudnya. hahaha.
sebelum balik semalam, kakak request nk bergambar kt ruang legar jusco. biasalah anak sulung ummi mmg pantang nmpk kwsn cantik sket, nk berposin…

Salam Ramadhan

Image
Entry nih ditulis pada 5 ramadhan...belum terlambat utk ummi ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan kpd semua...selamat menjalani ibadah di bulan yg penuh keberkatan ini dan semoga kita semua sentiasa di bawah lindunanNya..insyaAllah...:)

Ramadhan tahun nih mcm jugak ramadhan yg lepas2...cuma tahun ni ummi bernasib baik sbb dpt balik awal. tempat keje ummi bg kebenaran keluar awal 30 minit drpd waktu bekerja biasa. disebabkan ummi ambik waktu bekerja 7.30 - 4.30, so ummi boleh balik pkl 4.00 sepjg ramadhan nih. Yeehaaaaaaaaaa!! rasa nak melompat bila dpt tau berita ni minggu lepas. heheh..

Tapi mmg ada yg istimewa dgn ramadhan thn ni...ummi kagum dgn anak2 ummi, kakak dan dekna yg setakat nih dapat menunaikan ibadah puasa dengan sempurna. ummi tak paksa pun dekna berpuasa, tapi dekna sgt bersemangat nk join ummi, ayah, tok dan kakak berpuasa tahun nih. kakak pulak mmg dh pernah cuba berpuasa sebelum nih. seingat ummi ms 5 thn kakak posa 5 hari dan ms umur kakak 6 thn pulak kakak dpt…

dah bersawang..

Assalamualaikum semua...sihat ke? tak pernah2 ummi tanya kabar dlm blog nih...yerlah nk tanya pun rsnya takde sapa pun yg jawab selain ummi sendiri...hihihi. dh bersawang blog ummi nih..betulla kata acik farrah. hangat2 taik ayam. heheh. bila dh lama sgt ummi tak menulis kat sini rs hilang segala semangat...nk buka blog ni pun ummi malas. huhuhu

apa2 pun ummi cuba jugak le merajinkan diri yg tak berapa rajin nih supaya blog ummi nih tak bersawang lagi...sebabnya tujuan utama ummi create blog nih adalah supaya anak2 ummi boleh baca ttg celoteh ummi kat sini (itupun kalau blogspot ni masih bernyawa).

semoga lepas2 nih ummi tak semalas mcm sblm nih. byk sgt benda yg nk ditulis...insyaAllah menyusul selepas ini..:)