Posts

Showing posts from 2011

Kakak belajar puasa

Image
Masuk hari ni dan empat hari kita berpuasa. tahun ni waktu berbuka kat rumah kita dlm pkl 7.36. lama sungguh rsnya nk tunggu waktu berbuka. heheh..ummi dh jadi mcm budak2 plak. ayah pun sama. tgk jam baru 7.28. aduiii...lagi 8 minit nk berbuka.
tahun ni kakak belajar puasa. ummi sebenarnya kesian tgk kakak puasa...dhla anak sulung ummi ni kurus kering. tapi ummi suprise sungguh dgn kakak pd hari pertama kakak puasa. langsung tak nampak letih. ummi balik keje selisih motor ayah bawak anak2 ummi round kampung. dh masuk pukul 7 barulah kakak merengek nk berbuka. tapi tok ngan ayah pujuk mintak kakak bertahan jugak dan akhirnya kakak berjaya sempurnakan puasa kakak. ummi kagum ngan kakak..meh ummi peluk kakak erat2!! sedar tak sedar dh besar rupanya anak ummi sorang nih.
hari kedua kakak tak puasa sebab kita semua tak bangun sahur. mcmana la boleh tak dgr jam berbunyi. nk kata penat sangat tak jugak...frust gila rsnya bila terjaga dh pukul 6.15pg. tok bgtau ummi, sepanjang hidup tok tak pe…

Hari Sukan

Image
Actually dh lama hari sukan sekolah kakak dan dekna. tak silap ummi, sukan sekolah kakak awal seminggu dr sekolah dekna. anak2 ummi ada la jugak masuk bbrp acara..tapi takde yg dpt juara. heheh..takpelah tahun depan kakak ngan dekna try lagi k..;)

Sunset..

Image
Tetiba je ummi teringin nk tgk sunset...so ummi ajak la ayah ke ban pecah, tanjung piandang. sentimental la pulak bila nk berjauhan ngan anak2 nih..hihi. ummi kena kursus di lumut seminggu. jauhhhnyaaa nk tinggalkan anak2 ummi. huhuhu.



Subhanallah..kami terpaku dengan keindahan ciptaanMu ini ya Allah..

Tak Sempat!

Ummi tak sempat nk menulis dlm blog minggu ni..pdhal ada je yg nk ummi catatkan. huhuhu..kenapa ummi bz sangat? takde bz mana pun...tapi kalau dh semua benda nak buat last minute..mmg mcm nilah jadinya...bilalah nk hilang perangai suka tunggu sampai last minute ummi ni ek..anak2 ummi jgn ikut tabiat buruk ummi ni ek. harap2nya lepas semua 'hal' ni selesai..semuanya akn kembali spt biasa..insyaAllah.

Penatnyaaaaa....

Image
Ummi penat hari nih. dari pagi sampai ke petang pasang telinga. cemana nk drive balik nih? huhuhu



Trip to Pulau Aman @ W25

Image
Minggu ni ummi ngan ayah dh decide nak ke pulau aman, batu kawan. dh banyak kali dgr cerita pasal pulau aman ni tapi kita tak pernah sampai lagi ke situ. lepas brekpas pagi sabtu tu, ummi siapkan anak2 ummi. ngok ngek ngok ngek bersiap, jam dah pun pkl 11.30. kita pun apa lagi punyala rushing sbb nk kejar bot pkl 1. dh sampai batu kawan, tersesat la pulok. patah balik pulak, ikut jalan nk ke stadium. elok2 kita sampai di jeti batu kawan tu pkl 1.05. ummi punya la frust sbb nmpk bot dh jalan. hancur luluh hati ummi time tu. tapi sib baik baiklah ayah tak patah balik..turun gak ke jeti nk survey tiket. alkisahnya hari minggu, bot sentiasa ada ikut keperluan penumpang. hehehe...hati ummi berbunga kembali. terus rasa semangat nk teruskan perjalanan ke pulau aman.

 



seronok sungguh anak2 ummi masa naik bot. maklumla first time experience. sblm ni rsnya tak pernah naik bot ala2 bot nelayan tu. sib baik takde yg mabuk laut. steady je kakak ngan dekna tgk air laut. raymee penakut la pulak…

Mengurus Dunia?

Siapa yg mengurus dunia? kita semua adalah pengurus dunia. mcm biasa ummi tak lepaskan peluang tonton rancangan halaqah mlm td. tajuk kali ni ialah mengurus dunia. insyaAllah ummi akn usaha supaya apa yg ummi uruskan atas muka bumi Allah ini, sesibuk mana pun 'tugas' ummi di rumah dan di pejabat...segala2nya adalah atas niat kerana Allah. Semoga Allah memberkati rezeki yg ummi cari utk ank2 ummi. sememangnya aku adalah hambaMu yg terlalu lemah dan selalu lalai dengan nikmat di atas dunia pinjamanMu ini ya Allah...

Jauhnya perjalanan hari minggu kita @ W24

Image
Sunyinya opis ummi hari ni. minggu ni adalah minggu kursus sedunia! heheh. ummi pun ada seminar start esok sampai hari khamis. huhu..sedey. nk pegi seminar pun sedih? takdelah..nk ke seminar tu ok je..takde feeling apa2 pun. tapi adalah satu sebab musabab yg buatkan ummi rs 'tak berapa best' nk ke seminar di Hotel Equatorial esok. hahah. syhh!!
mcm biasa hari isnin ummi akn coretkan aktiviti family kita last weekend. bukanke masa weekend je ummi boleh spend banyak masa ngan family? nk dibandingkan ngan weekdays...berapa jam je ummi dpt jumpa anak2..nk bergolek ngan anak2..so bg ummi weekend adalah waktu yg sgttt bernilai. biarpun kdg2 ms weekend kita cuma habiskan masa di rumah je. selalunya kalau tak kemana2 leh la ummi masak2 ke..bwk anak2 ke playground ke..mcm2 gak leh buat!
ok..last weekend punya aktiviti agak padat. hari sabtu, dalam pukul 11.30 pg kita bertolak ke kuala kangsar, nk ke kg talang masjid. hehheeh..ummi takleh dgr nama kg nih. masa ummi sekolah menengah dulu, …

Happy 4th B'Day Dekna!!

Image
Dah besar anak ummi sorang nih...dh 4 tahun rupanya dia. sekarang dekna ngah sekolah tadika di pasti al munir. sian dekna...kecik lagi ummi dh hantar g skolah. tapi kalau dekna kat rumah ngan raymee..mesti tak larat tok nk kepung dua orang nih.
4 tahun yg lalu...dlm pukul 5 petang ummi pegi 'menyerah diri' di hospital kulim. dekna langsung tak tunjuk tanda2 nk keluar dr perut ummi walaupun dah lebih 7 hari dr tarikh jangkaan. ummi pergi dgn berat hati...sebab ummi dh ada pengalaman induce ms melahirkan kakak. huhu..anak2 ummi semua suka duduk dlm pewot ummi lama2 ek..tak mau keluar tgk dunia lagi..
dh menyerah diri di hospital mcm biasa..ummi diproses dan di induce. tak sampai 2 jam lepas induce, ummi dh rasa contraction...memulas2 perut ummi tapi ummi releks lagi sbbnya dlm fikiran ummi..takkan cepat sgt induce terus nk bersalin kot? ummi dok gelisah atas katil. pusing kiri tak kena, ke kanan lagi tak kena. kakak sebelah katil ummi suh ummi bgtau nurse kalau dh sakit takut2 um…

Hari Derma Darah Sedunia

Image
14 Jun ialah Hari Derma Darah Sedunia! mcm biasa radio hot fm atau sinar fm akn menjadi teman setia ummi otw nk dtg atau balik keje. so pg td dlm hotfmlah ummi tau yg hari ni adalah hari derma darah sedunia. taktaula apa istimewanya kalau pergi derma darah hari ni..ummi pernah derma darah sekali je sepanjang hayat ummi sampai hari ini..hehehe. rsnya ayah pun sama kot. ms tu ummi ngan ayah ngah ikuti program  matriks usm di seratas. mmgla berdebar2 jugak ms nk derma darah tu sebab takde pengalaman lg sblm tu. yg ummi ingat lepas derma darah ..esoknya tangan rs lemah sgt. badan pun rs letih. tapi takde lah letih sampai tak boleh bergerak cuma rs tak bermaya drpd biasa.
antara mitos yg selalu kita dgr ialah kalau derma darah ni badan akn cepat naik. so pg td aderla sorg doktor call hofm dan doktor tu bgtau sebenarnya 72 jam lepas derma darah, penderma akn rs lapar. time tu selera mkn akn bertambah. so penderma kenala jaga pemakanan supaya takderla makan terlebih2 sampai naik badan pulak.

Tamat sudah..

Image
Apa yg dh tamat? hehehe...cuti sekolah la...hari ni anak2 ummi dh start sekolah. pagi td risau gak ummi kakak ngan dekna susah nk bangun awal sebab dh 2 minggu sedap tido sampai kol 9-10 gitu. tp jangkaan ummi tersasar kali ni..kakak ngan dekna bangun mcm biasa. ceria di awal pagi. seronok nk ke sekolah..maklumler dh 2 minggu bercuti. tgh2 sibuk bersiap..taraaaaaaaa..hero ummi pun bangun sekali! iskk...si kecik ni pun senang sungguh tukar mood bangun awal! dh bangun tuh nangis la nk ikut ummi ngan ayah g keja. sian raymee...tak boleh ikut sayang..ummi pi keje bukan pi jalan2! hehe..
apa kita buat last weekend ek..kita dok umah je minggu nih. dh sakan bercuti masa minggu pertama skol holidays tu..kali ni kita lepak rumah jelah. maklumler poket ummi pun makin tipis tgh2 bulan nih. hahhaa. petang sabtu tu ayah bwk kita g jalan2 kt sungai kerian. sempatla ayah snap pic anak2 ummi..dh lama anak2 ummi tak berposing. dh siap posing sempatla main kt playground..tp kejap jelah sebab dh maghrib.…

Nak Memulakan Tabiat Baru?

Ummi nak berkongsi tips memulakan tabiat baru yg diberi oleh Peg. Psikologi di tempat keje ummi..
Kajian membuktikan yang setiap tabiat baru dapat dikekalkan selepas amalan selama 21 hari. Jika anda memulakan suatu tabiat baru, (contoh : berhenti merokok, mula bersenam) jangan beritahu diri anda( minda sedar) bahawa anda terpaksa lakukan perubahan itu seumur hidup tetapi anda hanya perlu lakukan perubahan itu selama 21 hari. Jika anda memberitahu diri anda bahawa perubahan ini perlu dilakukan seumur hidup, banyak perkara yang anda pertimbangkan dan kebiasaanya membawa kepada perasaan ragu-ragu. Perasaan ragu-ragu ini selalunya merencatkan setiap tindakan yang anda akan ambil. Selepas 21 hari, tabiat baru dan rutin baru akan terbentuk dan minda sedar anda akan dapat membuat pertimbangan yang lebih jelas dan wajar. Jadi mulai esok, jika ada perubahan yang perlu anda lakukan, cuba secara istiqamah selama 21 hari. Dan lihat sendiri hasilnya. Kita buat, kita dapat..:) so selamat mencuba!!

Halaqah siaran 07.06.11

Lepas lipat kain malam tadi ummi golek2 depan tv...main tekan je channel nk tgk rancangan apa yg menarik dan at last ummi decide nak tgk halaqah @ tv9. tajuk yang dikupas malam tadi agak menarik iaitu '5 minit aje'. rupa2nya isu yg dibincangkan ialah tentang perhatian ibu bapa zaman sekarang terhadap anak2, tentang kasih sayang yang tidak dapat dikecapi oleh anak2, tentang kesibukan luar biasa yg dialami oleh ibu bapa zaman sekarang dalam mengejar duniawi hingga tidak dapat menumpukan perhatian terhadap anak2. ya Allah...sepanjang ummi tgk rancangan ni ummi tak dapat bayangkan betapa besarnya cabaran ummi dan ayah pd ms akn datang. bila anak2 ummi semakin membesar dan anak2 ummi terpaksa mengharungi kehidupan yang serba mencabar dalam dunia hari ini.
kakak tanya.. knp ummi mcm sedih? knp org dlm tv tu sedih ummi? dia cakap apa ummi? anakku sayang...ummi mmg sedih..sedih kalau ummi tergolong antara ibu bapa zaman sekarang yang terlalu mengejar duniawi hingga hilang perhatian te…

Kembali ke rutin biasa

Ummi dah start keje hari ni..huhuhu. rasa kejap je cuti seminggu. tinggal lagi seminggu je cuti sek. masa cuti nih mcm biasa banyak la kenduri kawen..kadang2 selang 3-4 bijik rumah ada kenduri lain pulak. iskk...boleh pulak wat kenduri sekampung serentak kan? seingat ummi...kt kampung2 nih cukup dijaga rukun tetangganya. nk adakan kenduri kawen serentak dlm sehari mmg tak boleh. tu sebabnya dulu ummi tak dpt nk adakan majlis kawen ms besday ummi sebab dah ada jiran yg 'chop' tarikh tu dan tulis siap2 kat board kt surau. ehehhe...alih2nya ummi buatla seminggu awal dr besday..huhuhu. sedey tau ms tu!
puas sungguh kita bercuti kali nih. pegi kenduri umah opismate2 ummi  dan lepas tu kita balik umah tok ma di krai. awalnya cuma family kita dan auntie tini je yg balik. pastu hari khamis sampai pulak family uncle pendi dan uncle ndar. penuh umah tok ma ngan cucu2 sepuluh orang. dah lama jugak kakak, dekna ngan raymee tak jumpa sepupu2 diorg nih. sakan la yg main kejar2, main menyoro…

Bahagia seminggu

Ku bahagia...hehehhe...bahagia bukan sebab dapat durian runtuh...bahagia bukan sebab tetiba dapat duit sejuta...tapi bahagia sebab tak payah g kerja. hhehehe...kelakar tak? tak payah gi keje seminggu pun bahagia gile...dah lama tak bercuti panjang. so sekali dapat rest...bergolek2 ngan anak2...mmg rasa sungguh bahagia...:)

Yahoooo Jom Cuti!!

Image
Pejam celik dah sampai pertengahan tahun 2011. sekejap saja masa berlalu. kalau kecik-kecik dulu rasa panjang sangat nak habiskan setahun. tapi sekarang nih setahun rasa mcm 4-5 bulan je. inilah akhir zaman...masa terasa makin cepat berlalu. wallahualam.
minggu depan ummi ambik cuti seminggu..nk rehatkan minda, otak, tenaga dan rehatkan segala-segalanya kesibukan duniawi. hehehhe ala2 ummi ni bz mengalahkan perdana menteri. cuti minggu depan bolehla spend masa ngan anak2 ummi..kita balik umah tok ma di krai. last balik cuti sekolah bulan mac lepas. asal cuti sekolah je mesti kita akn balik tgk tok ma..dan anak2 ummi akn cuba kecek kelate bila balik krai. heheheh..kadang2 over sangat kecek kelate sampaikan 'motor' pun jadi 'mote'. kuakuakua...yg tak bestnya satu je bila cuti sekolah nih. jalan jem gile kt kelantan...takdelah jem sampai tak boleh bergerak. cumanya atas jalanraya ni akn sesak ngan deretan kereta...so tak bolehla nk drive laju sket...ala2 slow n steady gitu…

Pak Tongkoi RM2 @ 19 bungkus

Image
Terkejut adik yg jual 'pak tongkoi' tu bila ummi bgtau, mintak bungkus 'pak tongkoi' sebanyak 19 bungkus. agaknya dalam hati adik tu tadi mesti ingat ummi ni tak betul agaknya. hahahah. pd sesapa yg lalu kat jalan permatang pauh ni, pegila beli 'pak tongkoi' yg sgttt sedap ni, lokasinya secara detail susah nk terangkan tapi dekat dengan klinik kesihatan kg pertama, permatang pauh. beli tadi pun utk opismate yg memasing takmo ketinggalan nk makan 'pak tongkoi' tuh. 
kepada sesapa yg tak pernah makan 'pak tongkoi' ni, jgnla hairan pulak ek. 'pak tongkoi' a.k.a 'cakoi' ni, sebenarnya tepung je pun..tapi kt area utara ni kuih di dimakan bersama kuah kacang. setahu ummi, kat kelantan pun ada jual kueh ni tapi kt sana tak makan ngan kuah kacang, makan gitu je..so kureng la sket...makan tepung goreng je mana sedap kan. utk anak2 ummi, ada ummi tapau. so balik ni kita makan 'pak tongkoi' ni kt umah pulak. yeaaaaaa!!!!!!!!!!!


"Mengatakan diri anda lemah sebelum benar-benar terbukti anda lemah adalah kelemahan anda yang paling lemah"

Weekend @ W20 : Minggu tak sihat..

Alahai darwisya..dua kali kejut ummi..dalam pukul 2 pagi dan pukul 4.30 pg mcm tu...kejut ummi bgtau yg kakak dah tak demam. boleh gi sekolah. hehehe...semangat sungguh anak ummi sorang nih. malam tadi sebelum tido, ummi bgtau kakak kalau kakak demam lagi, esok tak payah gi sekolah. rehat kat rumah je. tapi kakak kata tak best dok rumah nanti raymee kacau kakak..biasala hero sorang tu, dia kan tak boleh tgk kakak2 dia senang. hehehe..
Sabtu lepas kita pi changkat lobak..kg tok. gi rumah maklong, seronok anak2 ummi tgk ikan kelisa dlm akuarium besar kt rumah mak long. ada yg kecik lagi, ada yg jadi bapak kelisa. dasyat gak bisnes kelisa family mak long..dah nk balik ummi sonok dok petik limau kasturi kt belakang rumah mak long. semua pokok limau mak long berbuah lebat2...tak boleh petik epal, ummi petik limau kasturi pun jadilah...huhuhu. manalah tau...ada rezeki anak2 ummi study kat obersi nanti..bulehla ummi pi petik epal...hahaha.
pastu kita g ziarah tok su dan tok chik. dah dekat set…

Perjalanan yang indah..

Sebelum tulis entry nihh..rasa nk gelak pun ada. semalam ummi drive balik keje ngan perasaan yang sungguh aman dan damai. ntah magic apa semalam..bila sampai je kat traffic light, mesti ngah warna hijau. bahagianya hatikuu...dah tu, kat area yg selalu 'jem' hari2 pun..semalam mcm lengang je. sambil dengar lagu sole-sole kat sinar.fm, lagilah perasaan ku bertambah2 tenang dan damai...hehehe. oooo....sole..sole...sole..sole...lelelelele...
cakap pasal lagu sole-sole yang makin glamer lepas tayangan filem 'hantu kak limah balik rumah' ni..ummi teringat masa dalam keta, on the way ke rumah mak ngah..ummi dengar kakak eja word rumah. so ummi pun suh kakak eja word halimah plak..ummi suh eja word tu sebab kat ending word 'halimah' sama ngan ending word 'rumah' iaitu 'mah'. ummi takdak pun niat apa2 waktu tu. tapi bila kakak dengar je ummi suh eja 'halimah' terus kakak jerit 'wwwooo...tak mauuuuuuuuu...takuuuuuuuuttttttttt!!!!'.
masa tu …

Harta Ummi..

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa mempunyai dua orang anak perempuan dan diasuh dengan baik, maka mereka akan menyebabkannya masuk syurga"

Hadis riwayat al-bukhari

Ummi terbaca sabda Rasulullah ni dalam salah satu buku koleksi ummi...Ya Allah..ummi bersyukur dah ada dua orang anak perempuan. Mudah-mudahan ummi dapat didik dua org tuan puteri ummi menjadi anak yg solehah dan berjaya di dunia dan akhirat. Amin.

Mengigau..

ummi: kalau ayah dah tak sayang kat ummi, ayah dh ada org lain..              ayah jgn bawak kakak ngan raymee sekali ek
ayah:  heheh..dekna boleh bawak pulak?
ummi: dekna manja ngan ummi...mesti dia takmau ikut ayah..
ayah:  ummi sibuk, balik keje pukul 6..nak jaga tok lagi..              nak hantar anak pi sekolah lagi..sapa nak jaga anak2 nanti?
ummi: takpa...ummi cari bibik. ummi akn buat semua utk              anak2 ummi. ayah jgn ambik anak2 ummi...tak boleh.
ayah:  tak ambik laa..ayah tolong jaga anak2 ummi.
ummi: diam dan air mata bergenang..hehe
mengigau di siang hari..fikiran bercelaru agaknya sebab jahit manik tak siap2..hehehe..

Selamat Hari Guru

Image
Hari ni 16 Mei..tarikh bermakna untuk semua guru di Malaysia. Terlalu banyak jasa guru untuk kita semua. tak mampu untuk disenaraikan betapa banyaknya jasa guru yang telah mendidik kita sehingga kita menjadi manusia yg berguna..insyaAllah. bagi tahun ni, tema hari guru ialah Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara.
Ummi tak ketinggalan nak ucapkan Selamat Hari Guru buat semua cikgu2 yg pernah mendidik ummi...kawan2 ummi yang berkecimpung dalam bidang perguruan dan yang paling istimewa...buat buah hati ummi. hehehe. Kalian adalah insan bertuah yg bergelar guru. Selamat Hari Guru semua!
a bouquet of flowers for you, teacher!

Cerita Hujung Minggu

Di opis berapa kerat je manusia yang ada...ramai yg ambik cuti sempena cuti wesak esok (selasa). bestla boleh cuti terus empat hari...sabtu till selasa..ummi 'merajinkan' diri datang keje hari ni. walaupun dalam hati mmg teringinn sangat nk ambik cuti hari ni. hehehe.
ok..cerita hujung minggu family kita..hari sabtu lepas, pukul 6.30 sume anak2 ummi dah bangun. kecoh suruh ummi bangun gak. ummi...cepatla bangun...kita kan nak pi umah mak ngah. masyaAllah..awalnya ajak ummi bersiap nk ke rumah mak ngah. pantang disebut nak ke kulim..bersemangat sungguh anak2 ummi. dan kali ni semua bersemangat nak pi rumah mak ngah...nak jumpa ngan auni najla. cucu sulung mak ngah dan pak ngah..:) so weekend ni mmg kita menghabiskan masa di kulim. petang ahad baru kita balik ke rumah. itu pun dah dekat maghrib baru sampai. singgah pekan, belikan hadiah hari guru utk cikgu2 kakak dan dekna. seronoknya anak2 ummi nak sambut hari guru..tak sabar nk bg hadiah pd cikgu masing2...anak2 ummi kena ikut…

8 Jamadilakhir

Hari ni 8 Jamadilakhir 1432H...dah 8 tahun tok wan tinggalkan ummi dan tok. satu tempoh yang lama tapi ummi rasa baru je tokwan meninggal dunia.
8 tahun yang lalu..
Pagi tu tok wan kejutkan ummi..dah menjadi rutin, setiap hari tok wan akn jerit nama ummi..sebab ummi selalu bangun lambat nak keje. heheh...perjalanan hari tu mcm biasa..umi pegi keje..dah petang, on the way balik keje tok telefon minta ummi belikan 'ubat penat' utk tok wan. ummi tak pernah tau nama saintifik utk ubat tu, ummi panggil 'ubat penat' je. sebabnya tok wan akan kulum ubat tu bila dia sakit dada dan tak boleh bernafas. selalunya ummi akan beli dalam kuantiti yang banyak utk tok wan, yelah senang kalau ada stok. tapi petang tu tok pesan, beli ubat tu sikit je, tok wan tak bagi ummi beli banyak..cukup sikit katanya. ummi ikut jelah..
sampai kat rumah, ummi pegang dahi tok wan, demam. dan tok wan nampak lemah sikit tapi takdelah sampai tak boleh bangun. tok wan pegi ke surau macam biasa waktu maghrib…

Kenduri doa selamat

Image
Alhamdulillah kali kedua...kenyang kali kedua..mmg murah sungguh rezeki hari ni. Tgh ni opismate ummi buat kenduri doa selamat sempena nak ke mekah mengerjakan umrah. order makanan dari pakcik kantin...banyak sungguh menu tersedia. ada ikan goreng, gulai ikan dan bendi, ulam, sayur kobis, sotong, buah tembikai dan air sirap limau. terima kasih kak pijah..


emm...anak2 ummi makan apa agaknya tgh ni. semalam tok buat masak cuka ikan kembung. berselera anak2 ummi makan..kakak dan dekna wajib tambah kicap. sejak anak2 ummi sekolah tadika, jadi wajib pulak menu kicap setiap kali makan. kadang2..dekna makan bubur pun nk letak kicap. huhuhu..

Rezeki pagi

Alhamdulillah..kenyang perut suka hati. pagi ni makan puding mangga, nasik lemak dan nasik dagang. haa...hebatnya sarapan hari nih. opismate ummi rajin masak..seronok ummi dapat kawan yg rajin2 ni. walaupun bekerja tapi tugas di dapur tetap ditunaikan. ummi berdoa semoga anak2 ummi pun dapat kawan2 yang baik dan rajin...mcm ummi yg bertuah dapat kwn2 yg rajin2 ni. semoga Allah murahkan rezeki kepada umatNya yang sering bersedekah dan pemurah..:)

Aiskrim malaysia

Image
Balik keje petang semalam, terus hantar kakak gi mengaji. bolehla ummi kemas rumah bila anak2 takde. kalau anak2 ummi ada pun boleh kemas rumah...tapi banyakla arahan yg kedengaran. so petang semalam acara mengemas berjalan dengan aman dan damai. selesai mengemas, buka peti ais, dan ummi nampak aiskrim malaysia.



haaa...mesti tok baru buat ni. sebabnya 2-3 hari lepas ummi ada dengar dekna ngan kakak request aiskrim malaysia kat tok. sayangnya tok kat cucu2 dia...siap ada macam2 perisa lagi. puas la anak2 ummi makan aiskrim. nanti ummi ngan ayah pun akn join sekaki. hehehe..terima kasih mak..:)

Weekend oh weekend..

Hari ni dah Isnin..monday blues..hehehe. nak bangun pagi tadi pun liat je. Mengikut Dr Tuah, spesis yang tak bersemangat hari Isnin nih takder 'booster' dalam diri...hehehe.
Ok..nak cerita aktiviti ummi ngan anak2 last weekend. erk..kita buat apa ek. hari sabtu ayah takde..gi megamall main bowling ngan kawan2 seangkatannya, tournament sempena hari guru kata ayah. pagi sabtu ayah tanya..ummi taknak ke bawak anak2 ummi tgk ayah main bowling? ummi takde jawapan. suka je nak bawak anak2 ummi jalan2 tapi byk betul kerja rumah yg ummi nk selesaikan. at last kita tak ke mana2 pun hari tu...petang je ummi bawak anak2 ummi main di playground tepi sungai kerian. bestnya anak2 ummi main kt situ...ramai kawan2 kakak, dekna ngan raymee. hero kecik tu menonong je nak panjat serba serbi. penat jugakla ummi dok 'ligan' dia. huhuh..
hari ahad, kita buat kenduri tahlil utk arwah tok wan. buat tahlil di surau..makanan pack siap2 di rumah..lepas maghrib baru ayah bawa ke surau. sian anak2 …

Selamat berhujung minggu

Hoorayy....weekend tiba lagi! hehehe...banyak dalam kepala otak ni aktiviti yg nak diselesaikan tapi taktauler tertunai ke idak..:) apa2 pun mmg rasa bahagia sangat sepanjang minggu nih...bahagia yang terungkap dengan kata2...nak tau kenapa?? tanyala...tanyala...dan jawapannya ialah....R.A.H.S.I.A....hehehe...wokeh..balik time!

Pauh 2.5/kg

baru je lepas makan pauh/pelam/mempelam/mango sala kat pantry tadi. murah je..seploh ringgit 4 kilo. Last weekend pi padang besar, ada gak jual pelam sala tu..sploh ringgit 3 kilo. pi jauh2 rupanya yg depan mata lagi murah. muhehehe..

Kebahagiaan itu seperti pelangi..

"Kita selalu melihat kebahagiaan itu seperti pelangi...selamanya berada di atas kepala orang lain"
Ntah kenapa, aku tertarik sangat dengan kata-kata ni..tak silap daripada salah satu buku motivasi yg aku baca. Sememangnya manusia jarang bersyukur dengan apa yang dimiliki dan sentiasa mahukan yang lebih.. Janganlah aku tergolong dalam manusia yang tak bersyukur dengan rezeki dan nikmat yang telah Allah berikan...amin.