Tuesday, 1 July 2014

Salam Ramadhan Al Mubarak

Ramadhan menjelma lagi. bulan yang penuh keberkatan, spt juga org lain, ummi harap ummi dapat ambil peluang utk menambah pahala amalan sepanjang ramadhan kali ini. 

Hari ni dh ramadhan ke 3. pejam celik sekejap je rasa masa berlalu. akhir zaman mungkin. so far kakak dan dekna takde masalah nk berpuasa. cuma semalam dekna letih sgt sampai tak larat nk berbuka. mcm2 perangai anak2 nih. so ummi bawa air dan tembikai pd dekna, suap, dh ada tenaga baru dekna jamah nasik sama2 ngan keluarga. 

ummi tak sempat snap lauk berbuka puasa keluarga kita.
1 ramadhan - nasi kerabu
2 ramadhan - sambal sotong, masak lemak taugeh + tauhu, ikan bakar talapia merah

semua tok masak. hehehe..sayang mak! 

hari ni tok nk masak nasik beriani. suka lah kakak. semalam dh request ayam. tak boring ke kakak hari2 makan ayam je..tapi badan kakak maintain kurus. isskkk..kalo ummi jadi mcm kakak kan best!

esok ummi update pic nasi beriani tok. iskkk..tengahari dh sebut2 pasal makan...terliur pulak ummi. 



Thursday, 26 June 2014

Sehari di ACC, GH Penang

24.06 - ummi bangun pkl 4.45am. eh berdebar2 hati ummi. walaupun minor operation saja, tapi tetap operation kan? Ummi kejut ayah pkl 5.15, ayah kata pkl 5.30 boleh? huhu. itulaaahh..penangan bola. siap2 semua, kakak dan dekna pun bangun awal jugak. pagi tu ustaz shihan tlg dtg ambik anak2 ummi ke sekolah. balik sekolah pulak cikgu zahari tlg hantar. terima kasih byk2 shihan dan zahari, semoga Allah balas jasa baik kalian berdua. 

kita sampai di GH pkl 7.20 pg. memusing cari parking, ingatkan dh awal sgt la tuh. ramai lagi awal. penuh dh parking. sudahnya kena parking di multi level parking jugak. jauh sikit menapak. pagi2 semua bertenaga. tapi ayah dukung raymee. sayangnya ayah pd anak jantan sorang ni. ummi sayang jugak. dalam kereta tadi ummi ngan ayah tak banyak berckap. last rwtn di ENT, dr dh terangkan risiko operation ni. walaupun 99% operation ni berjaya, tapi tetap ada risikonya. ummi dan ayah takde pilihan. kalau dibiarkan, mungkin pendengaran raymee akn terjejas. so kami setuju. hanya pd Allah tempat bergantung harap.


sampai dah. kt bawah tu ada tulis wad denggi. seriau. ummi banyak kali dgr di radio kes denggi makin banyak berbanding thn lepas. masuk pintu ni, ada nurse di kaunter depan tu. sister kot sbb pakai uniform biru. ummi bagi borang raymee pd dia, tunggu nama dipanggil. eh ramai juga pesakit yg perlu dibedah hari ni. kompius pulak ummi. agaknya teknologi makin canggih, ramai pesakit boleh dibedah dlam sehari. dlm hati main teka teki pulak. 


ayah beli robot ni pada raymee. pandai ayah ambik hati anak. bab2 anak ni mmg ummi kalah ngan ayah. kalau tanya anak2 pun mesti diorg lagi sayang ayah. ummi kan garang..hehe. itu kakak yg kata. dekna je yg sayang ummi lebih dr sayang ayah. sebabnya ayah pernah 'berlakon' pukul ummi guna tali pinggang. ummi pun sama naik 'berlakon' sambil jerit mintak tlg, tak sangka pulak dekna bersungguh2 nangis masa tu. nangis sbb kesiankan ummi. heheh..sampai skrang dia akn ungkit kisah tu bila ditanya kenapa sayang ummi lebih dr sayang ayah? eh flash back cerita lain pulak. ok, sementara tunggu nama dipanggil..kita lepak di kerusi depan dewan bedah.

keadaan dalam wad pembedahan harian. dlm wad ni takde pesakit yg bermalam. info yg ummi dgr dr nurse yg berbual dgn pesakit, wad ni akn tutup dlm pkl 2-3 pm. ok, nama raymee dh dipanggil. memula, timbang berat. then raymee kena tukar baju. sementara tgu turn, nurse suruh rehat atas katil. dpt tepi tingkap. ummi suka. eh, lapar pulak. baru tringat ummi dan ayah belum brekpas. tak sampai hati nk makan sebab raymee sendiri kena puasa. sian anak ummi. ayah tanya nurse, giliran raymee no berapa. raymee dpt no 1 sebab budak2. alhamdulillah..


hari tak berapa panas kat luar. dlm pkl 9.00, nama raymee kena panggil. ayah temankan raymee masuk OT (operation theatre). ummi tunggu kat luar. dalam setengah jam ayah di dalam, then ayah keluar. ummi dan ayah nk g brekpas tapi bila tanya nurse, dinasihatkan seorang kena tunggu di wad. so ummi je turun beli brekpas. ayah boleh rehat. ummi tau, kalau ayah turun belum tentu ayah jumpa balik wad tu. hehehe..
pic dr hp ayah, sempat selfie sebelum ditolak ke bilik bedah.ceria anak ummi masa ni. ayah banyak bercerita dgn raymee kenapa raymee kena operate hari ni. disebabkan pembedahan yg raymee lalui kecik2 dulu (utk lip and cleft palate), kemungkinan besar ada air menakung di blkg gegendang telinga raymee. sebabnya, bila check up di ENT, gred pendengaran raymee tak berapa elok. raymee takde masalah pendengaran. boleh dengar dan bercakap mcm biasa. tapi dr risau ada kesan kalau air tu tak dikeluarkan. mungkin bernanah, then jadi infection. so utk elakkan ia terjadi, dr akn masukkan tiub dlm telinga raymee. melalui tiub ni air blkg gegendang tu boleh keluar dan pasti boleh menaikkan tahap pendengaran raymee. insyaAllah. itu harapan ummi dan ayah.

dlm 2 jam raymee dlm OT, then nama waris dipanggil. sekali lagi ayah masuk. ms tu ummi tgh makan.cepat2 ummi habiskan makan dan tunggu depan bilik bedah. lama ummi tunggu. dlm sejam tp raymee belum keluar lagi. akhirnya br nmpak ayah dukung raymee keluar. 

ms raymee sedar dr bius, raymee nangis kuat bgtau sakit telinga. then dr bg ubat tahan sakit, lepas tu baru raymee boleh tidur. patutlah ayah lama di dalam OT. bila raymee dh bangun, dan dh stabil br ayah boleh bwk raymee keluar.



anak ummi dh makin ceria. raymee cuma bole minum air kosong saja. kalau dh ok dan tak muntah baru boleh minum air berperisa dan makan. sian anak ummi..nk telan air kosong pun mcm tak lalu tapi perut mesti dh lapar.

 muka tak ceria kena minum air kosong. dlm 15-30 min, nampak raymee ok dan tak muntah. baru ayah bg air oren. raymee yg request air oren, tekak rasa payau agaknya.




sementara tunggu dr bius dan dr ent datang melawat dlm pkl 2, raymee dh tertido. ayah pun tumpang sekaki. alhamdulillah dh selesai prosedur yg asyik tertangguh ni. rsnya sebelum ni dh 3-4 kali operation ditangguh gara2 kesihatan raymee tak berapa baik.

kita discaj dr GH dlm pkl 3 lebih. masa Dr Sandie dari ENT dtg melawat, ayah dok tidur lagi. ummi tak perasan sebab ngah berbual ngan makcik depan katil raymee, juga operation bhg telinga. layanan di sini mmg memuaskan, dri nurse dan dr. nurse di hospital daerah je selalu garang, pesakit nk tanya pun takut. tapi kt ACC ni, alhamdulillah layanan dr diorg mmg baik dan mesra.

dari dalam kereta, sampai ke rumah raymee asyik tido je. kesan bius agaknya. alhamdulillah raymee tak demam. esoknya pkl 4am raymee dh bangun, puas tido agaknya. 


semoga usaha kali ini mendatangkan kesan yang baik pada anak ummi..ya Allah, Kau lindungilah anakku ini dari kesan2 sampingan yang membahayakan...amin.

Thursday, 19 June 2014

Si Miko Raymee

sabtu lepas ada anak kucing depan pagar rumah. ummi abaikan je sebab kucing tu still kt kwsn luar rumah. tambahan pulak ayah dh letak jaring pd pagar (ni bukan tujuan nk menghalang kucing tapi dengan tujuan tak susah nak kejar bola ping pong). 

tgk2 terrer pulok anak kucing ni menyelit pada jaring tuh. bijak..bijak. anak2 ummi pulak dh bangun, keluar main basikal dlm porch. excited pulak budak2 nih tgk anak kucing tuh. sian, kaki anak kucing tu sakit. so terkencut2 la dia berjalan. budak2 ni siap ambil air nk bg anak kucing tu minum.

moga Allah lindungi Miko dari mati tercekik

kawan baik raymee

so seharian la jugak anak2 ummi melayan anak kucing...siap dh bagi nama miko. comel jugak nama budak2 ni bagi. dpt idea dr mana ummi pun taktau. hahah. ummi tak bagi bawak miko masuk rumah, tapi bila ummi tak perasan diorg siap bawak masuk bilik lagi.huhuhu

ptg tu ummi masuk bilik, anak2 ngah rehat2 atas katil. ummi pun landing kejap atas katil then saja tanya raymee, mana miko? nk tau jawapan raymee??? ada, sat raymee ambik. sambil buka drawer dan keluarkan miko dari beg ikea. uwaaaaaaaa!!!! sampai hati raymee letak miko dlm drawer. nasib baik ummi tanya, kalau tak mmg dh mati si miko tuh. nasib hang la miko kalau umur pendek dikerjakan budak raymee nih. 

**dekna tanya ummi: ummi tau tak miko ni jantan ke betina
ummi: taktau la dekna..(saja nk tgk akal dia)
dekna: haaa, jantan la ummi..dekna tgk muka dia mcm jantan jaaa...

hahahha...dekna ingat tgk anak kucing mcm tgk anak orang ka sayang...

Wednesday, 18 June 2014

Hepy 7th B'day Qishtyna Farhana ku sayang..

15.06.2014 genap anak kedua ummi, Qishtyna Farhana berusia 7 tahun. tahun ni kita sambut b'day dekna awal sehari. 15hb jatuh hari ahad tapi dekna potong kek hari sabtu malam, 14hb. kebetulan malam tu ramai tetamu yg ada kt rumah kita. ada mak ngah, mak teh, pak teh, kak waida, abg hakimi, nadirah. so meriah la sikit dekna nk celebrate b'day malam tu. 

sabtu tu ada kenduri di taman dahlia. yang tak bestnya jalan taman terpaksa ditutup sebab khemah terpaksa dipasang penuh jalan. so bila nk keluar terpaksa pusing ikut jalan jauh. penat la jugak ummi dan ayah sebabnya misi nk beli barang utk sambut bday malam tu. 

nasib baik mak ngah ada kat rumah, ummi mintak tlg mak ngah masakkan mi kari. kononnya ummi nk belajaq buat mi kari la. hahah. okayla jugak, at least dpt ilmu daripd mak ngah. maghrib ummi keluar beli satay. tambah menu sikit, asalnya nk goreng nugget dan fries je. tapi bila tgk stok dlm peti, tak cukup la pulak. terusss teringat kt satay bamboo inn yg sedap. ummi beli tak banyak, 60 batang je. nk beli satay daging dh habis so kita makan satay ayam je malam tuh. 

lepas isyak dekna potong kek...seronok la anak ummi sorang ni sbb ramai yg ada ms tu. doa ummi agar qishtyna farhana menjadi anak solehah dan dilindungi oleh Allah swt. Ummi sayang dekna sangat2. Dekna anak yg baik, kelakar, kuat mengamuk waktu bangun pagi heheh...satu lagi dekna pandai memuji...

kat bawah ni ummi tempelkan sikit gambar sambutan bday dekna...











Thursday, 12 June 2014

10th Wedding Anniversary

Tahun ni genap sepuluh tahun usia perkahwinan ummi dan ayah. alhamdulillah..spt juga org lain, rumah tangga mestilah ada suka dukanya. takmo ingat yg tak sedey2, kita fokus pd yg happy je boleh kan? heheh. 

Sejujurnya ayah adalah seorang yg sgt penyayang. luaran mmg tak nmpak romantik langsung. waktu ummi 'berkawan' dgn ayah dulu, dlm sehari tak sah kalau tak menyumpah. ehhh, ni dh lebih kepada sesi flash back la pulok. takpe, ayah bukan tau pun ummi ada belog. hehe. Sepanjang sepuluh tahun, empat tahun ummi dan ayah 'pjj'. 1st posting ayah kena bertugas di SK Pos Bersih, Slim River. Ummi bernasib baik sebab tinggal dengan tok. sepanjang 'pjj' ayah akan balik kg at least 2 minggu sekali. pernah jugak ayah sibuk dan tak dapat balik kg, so ummi akan angkut kakak, dekna dan tok ke slim river. masa tu kita akan cek in di rumah rehat slim river, semalam rm50. so bagi ummi parit buntar - slim river dh jadi laluan biasa dalam tempoh ayah mengajar di sana. bila teringat balik rasa gigihnya drive dlm 3-4 jam. udahler seharian bekerja di usm induk, dh drive 2-3 jam sehari. then ummi dpt keje di poli, drive dlm 2 jam sehari. (dekat sikit dahh).kesian ikan ummi yg comei tu. dh byk sgt jasa dia pd familiy kita. sayang kelisa!

Ayah dpt pindah ke parit buntar tahun 2010, sampai sekarang takde 'pjj' lagi, dh boleh tinggal sebumbung semuanya sekeluarga. pejam celik pejam celik dh besar anak2 ummi. Ummi bersyukur pada Allah atas segala apa yg dikurniakan ke atas diri dan keluarga ummi. Alhamdulillah..

Anniversary tahun ni ummi dan ayah bawa anak2 bercuti ke penang. dekat je, bajet ummi ciput je. so dr buang duit utk minyak dan tol, better kita spend utk benda lain kot. alasannn..haha. 

Ok, gambar2 di bawah ni masa jalan2 ke penang baru2 ni. layan je..

Bertolak dari rumah dalam pkl 9 pagi..
layan dvd 



  



taman belia
destinasi pertama ialah taman belia. takkan nk berjalan di shopping mall pagi2 mcm ni. so ummi bagi peluang anak2 ummi berkubang di sini dulu..

raymee baru bgn tido

ummi suh posing pun takmo layan sbb tak sabar nk mandi kolam

puas hati dh terjun kolam

seronok jd budak2 kan?
memula ummi lepak di meja tepi pool tu, tapi bila tgk hari mendung ummi pindah ke pondok berbumbung di atas sikit..boleh nmpk je kolam kt bawah..seronoknya tgk budak2 kecik ni mandi manda..tak payah pikir masalah apa..huhu.

kolam ni masih suci..belum ada yg terjah
kolam ni dekat bahagian atas. masa ummi ambil pic ni masih takdak budak2 yg naik mandi di sini, tak perasan kot ada lagi tempat utk depa berendam. 

lapaq dah...isi perut dulu sebelum teruskan misi
lama jugak sakan bermandi manda, perut pun dh lapaq. so agenda seterusnya ialah mengisi perut. spt biasa bekalan tok ialah nasik lemak, sambal bilis, ayam goreng berempah. sedappnya mak...terima kasih mak..tolong masak..anak dan cucu mak tolong makan..heheh.masa ni ayah pe dan cinta pun dh sampai..so jom kita bersantap dulu..

lepas makan  budak2 sambung misi mandi manda. tiba2 hujan lebat sgt2. so anak2 ummi 'terpaksa' mengikut arahan utk undur diri. punyalah susah nk ajak budak2 ni balik..huhu.
 
jauh juga jalan ke parking

sempat posing ye dekna :)
dari taman belia, kita ke hotel. kita sampai ke hotel 1.55. amboi pandai ayah timing. pdhal siap sesat nk cari hotel, bukan susah pun tapi ummi terlepas jalan. hiksss.
 
@ chopthorne orchid tanjung bungah
budak2 ni siap terlena kejap dlm  kereta. 20 min boleh terlelap. sebab penat sgt bermandi manda. kita cek in dulu...golek2, tido dulu pastu baru ke agenda seterusnya
 
bilik sederhana je luas..cukup utk family kita
petang dlm pkl 5 kita ke kidland, prangin mall. ummi pun baru tahu kewujudan kidland ni, so utk membahagiakan lagi anak2 ummi, jom main di kidland pulak. gambar di kidland tak banyak sbb blom ambil dr hp ayah. nanti ummi update apa aktvt anak2 dlm kidland. b4 msk kidland makan ais krim mcd dulu..nyum!

layan aiskrim mcd

@ entrance kidland

keluar dr kidland pkl 9. mmg guna sungguh2 masa yg ada, sepatutnya dtg pagi lagi bagus. hehe. next time ok. so balik malam tu masing2 terlena dlm kereta. apa lagi mengantuk la sakan riuh rendah dengan cinta sekali. cinta dan ayah pe balik rumah then esoknya datng ke hotel mandi manda di kolam hotel puloks.
 
excited sbb jarang ke pantai

pagi jumaat ajak anak2 ke pantai belakang hotel, tak besar mana pun pantai tapi kalau setakat nk mandi boleh je. ummi tak bajet utk anak2 mandi air laut so nanti2 la ummi bwk picnic ya. kali ni korang rasa kt gigi air je dulu tau.
 
lain kali ummi bawa mandi pantai ye anak2..

sempat lagi conteng pasir. masa keje kt lgkw dulu pun ummi selalu conteng pasir.hahahah..layanss 

hepy 10th anniversary utk diri sendiri :)

ok2 dh cukup masa di pantai..masa untuk mandi manda di kolam pulak. sebelum ke kolam meh posing sat ala2 di pantai miami gitu..heheh
 
melentok liuk anak2 ummi
layankan je anak2 mandi kt kolam budak2 tu. so tak susah hati konpem tak lemas. insyaAllah..cetek je air kat situ. tapi ada hati diorg usha kolam sebelah tu. jangan cari pasal la anak2 oiii...

terjun kolam renang hotel pulak

berseronok

dh dkt pkl 11, ummi naik bilik packing dulu

selesai aktvt mandi manda, pkl 12 kita check out, then plan nk ke museum 4d di jetty tu tapi elok sampai sana hujan lebat..so kita tak jadi singgah. terus menuju ke jambatan kedua. ayah semayang jumaat, so kita jalan2 sat di queensbay. anak2 tak minat aktvt jalan2 ni, muka boring si raymee bila ummi mintak posing. dekna rileks je berselipar. tak tukar kasut pun, hentam saja...heheh
 
knp tu raymee?

balik dr queensbay kita singgah makan tgh di pen mutiara restaurant di teluk kumbar. sedap makanan kat situ. harga boleh tahan. tapi suasana selesa terutama yg ada budak2 mcm anak2 ummi. tak sempat snap pic lapar sgt dh. 

sekian cerita cuti2 @ anniversary ummi dan ayah. hurrmm...ni sapa yg celebrate ni? rsnya anak2 je yg enjoy...ummi ngan ayah tumpang gumbira saja..hahah.

Wednesday, 11 June 2014

Along Char Keow Teow Terbaekk..

Dah jadi tradisi family kita, tetamu luar mesti akan dibawa ke Along Char Keow Teow..sebabnyaaa mmg terbaekkk sgt2 char keow teow kat sini ya. Pernah bawa tok ma makan, tok ma siap berdiri tepi tukang masak sambil tanya resepi. haaa...terbukti sedap tu! harga pinggan kecil rm3.50, pinggan besar rm4.50. kt situ jugak ada jual otak2 yg sedap. sekeping 8 kupang, yong tau foo pun ada..tapi ummi prefer yong tau foo taiping kt pasar malam pt buntar lagi kot. terbaru kita pi makan, ada jual kerang rebus. mmg feveret raymee dan dekna la ya. kakak layan nasik lemak..kali ni kita bawak ayah pe dan cinta makan kat situ. tapi misi terbalik pulak jadinya, ayah pe yg belanja kita..heheh. tenkiu so much ayah pe! lain kali bole belanja lagi :)






Nyumm!!! Mmg super sedap!