Posts

Showing posts from February, 2012

aduhai ummi...

Macam biasa, dh jadi rutin ummi...tetiap hari mesti baca blog "Moon punyer blog" . seingat ummi, acik kiah yg kenalkan blog nih pada ummi satu masa dulu...dan sekarang ummi yg jadi pembaca tegar blog tu. walaupun tak kenal empunya diri, secara jujur ummi sangat kagum dengan moon yg menulis kisah birasnya...norma. norma pulak sedang terlantar setelah didapati mengidap brain tumor, tak sampai setahun selepas diorg kawen. hmmm...betapa besarnya dugaan hidup norma...semoga norma beransur sihat dan dapat membesarkan anak kesayangannya, rafiq. amin.
hari nih ummi nk copy paste artikel dr blog moon, minta izin ya moon.
1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she doe...s that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang…

Pinggan sifar

kakak punya keja...tulis senarai menu yg selalu ummi pesan kt kedai makan. ada la 2 ke 3 menu yg kakak tulis atas kertas...nasik putih, ayam, air bandung etc. tetiba ada pinggan sifar. memula ummi pelik gak...tapi lepas paham yg pinggan sifar kakak tu adalah pinggan kosong...sakit perut ummi gelak. aduhai darwisya farhana...sungguh kakak gunakan 'bahasa matematik' dlm kehidupan seharian. heheheh...

Cikgu besar?

Kakak ngan dekna mmg selalu bertelagah...mmg susah nk capai kata sepakat dlm apa2 benda sekalipun..heheh. agaknya dh nama adik beradik nih mmg mcm tu lah fi'ilnya. Kalau bersembang dua beradik tu mesti masing2 nk tunjuk hebat. aduhai...kadang2 naik pening ummi layan dua beradik nih. si raymee tak pandai join lagi so takdaklah nk bergaduh mulut. kalau raymee, yg dia pandai tarik rambut kakak2 dia je kalau tak puas hati. si kakak2 pulak tak balas..redha je. paling tak pun kakak menangis mintak ummi atau ayah selamatkan rambut depa.
emmm..tajuk post ummi kali nih cikgu besar. bebabru nih ummi terdengar kakak ngan dekna bersembang dua beradik..
kakak: sekolah dekna tu ada cikgu besar tak?
dekna: takdak
kakak: sekolah kakak ada cikgu besar (mmg la sbb kakak dh sekolah rendah...kata ummi dlm hati jelah)
kakak sambung lagi: cikgu nor tu bukan cikgu besar sekolah dekna ka?
dekna: bukan la. cikgu nor cikgu tua.
ummi: ???? huhuhu...sian cikgu nor. kalau cikgu nor tau la dekna kata cikgu n…

MC Darwisya Farhana 15-16 Feb 2012

Image
Semalam terkejut ummi bila masuk keta, ada sijil cuti sakit atas nama Darwisya Farhana bt Farood utk dua hari! tarikh MC dari 15 hingga 16 Februari 2012. Terkejut ummi..knp dengan kakak? sakit apa? ayah pulak tak masuk kereta lagi, dok bagi motivasi kot kat anak2 buah yg baru lepas kalah main bola baling friendly dengan sek sri kerian.
Ayah masuk je keta, terus ummi tanya pasal MC kakak tu. Ayah dh buat muka yg merisaukan ummi. Tapi...sepanjang yg ummi mengenali dan mendalami hati budi En Farood, ummi tau sangat la bila muka ayah betul2 risau dengan buat2 risau! heheh...
Bila ummi suh ayah bgtau betul2...barulah ayah start cerita. Kakak terjatuh depan pra sekolah..dok tengah memain ngan kenkawan, ntah cemana kakak leh terjatuh dan tak sempat nk mengelak. habis bincut dahi kakak. besar jugak bincut tu..dengan darah sikit2. ayah yg panik tgk kakak punya dahi, terus bawak kakak ke hospital. Dr kata takde apa yg serius tapi doktor suruh rehat takut2 kakak pening kepala. begitulah cerita…

Kegelapan..

Image
Boleh tahan lama jugak kita bergelap malam tadi...start black out dalam pukul 8 lebih sampai le ke pukul 2 pagi. tak lena tidur anak2 ummi...ada nyamuk dok ambik kesempatan hisap darah anak ummi yg bulat sorang tu. penuh kat badan bintik2 bekas nyamuk gigit tuh. qishtyna mmg mcm ummi...nyamuk suka kat kita! uwaaaaa!!!!!!! ummi ingat lagi masa kat rumah sewa ms ummi study dulu, dalam banyak2 pasang kaki kat 'bilik study' tu...kakiku jugak yg jd pilihan sang nyamuk! gatalnya toksah nk cakap..ummi plak bila dpt garu tak ingat dunia sampaikan ayah pernah cakap..saya tgk awk garu mcm nk terkoyak kulit je...huhuhu. punyala menggaru dengan jayanya. samalah mcm dekna...pun nyamuk suka. so malam td ummi dok bersengkang mata la jugak dok kipas anak2 ummi sekaligus menjalankan misi menampar nyamuk yg kekenyangan darah anak2ku..huhu.


Bunga rumput yg cantik

Image
semalam ummi sempat 'melarikan' diri utk temankan ayah memancing di ban pecah, tanjung piandang. memandangkan anak2 ummi semuanya tergolek kepenatan balik dari kenduri sepupu ummi di kamunting. sempatla ummi dan ayah 'layan blues' tepi laut dua orang...ala2 berdating gitu..hehhe. dapat ikan ke tak? emmm...biasala...tak dapat pun. heheh. dua tiga kali gak batang pancing disentap, tapi semua terlepas...huhuhu. takde rezeki kami petang tu. balik tu sempat ummi snap gmbar bunga rumput kat tepi jalan ban pecah tu..walaupun bunga rumput je tapi cantik sangat di mata ummi...sentimental la pulak. huhu
malamnya ummi buat mee hailam resepi pak lan. lapar punya pasal, nmpk mee hailam ummi sedap sangat (ayah kata bukan ummi yg kata)  bila habis licin dalam periuk. lepas tuh ayah lak pasang dvd, seronokla anak2 ummi 'tengok wayang' citer apa ntah...monster vs alien tak silap ummi. ummi tak layan...banyak lagi urusan keje rumah yg ummi kena siapkan.
 
 
 

 

Rukun Islam

Image
Malam tadi, time ummi dok lipat kain segunung dan kakak buat keje skolah, dekna tetiba bagitau ummi.

dekna: ummi, dekna tau dh rukun islam!

ummi: ye ke...apa dia?

dekna: yg pertama..pahtu senyap. errr....errrr...

ummi: yg pertama..mengucap..

tak sempat ummi bgtau penuh dia pun menjerit bgtau mengucap dua kalimah syahadah. yg kedua, solat 5 waktu. ketiga, berpuasa di bulan ramadhan. keempat, menunaikan haji. kelima, menunaikan zakat.

anak ummi mesti baru belajar kat skolah nih. tak ingat semua lagi...tapi at least anak ummi dh tau sikit2...alhamdulillah. semoga dekna boleh hafal dh rukun islam lepas nih tanpa errr...errr...err...lagi. (",)

Cerita cuti yg penat

Image
last weekend + public holiday isnin dan selasa, sakan kita bercuti. tapi bukan cuti2 malaysia..namanya cuti2 cuci mata. sabtu, ahad dan isnin kita melepak kt rumah mak ngah. sabtu malam ahad tu ummi buat chicken chop kt rumah mak ngah. bahan2 sumer mak ngah dh beli ready utk di masak je. ummi plak bila kena buat utk kuantiti yg banyak jadi kacau bilau lak tak reti nk agak banyak mana bahan nk letak. huhu..yerlah selalu masak 5-6 ketul ayam je, malam tu ada kot dlm 30 ketul ayam yg digoreng. sumer sekali ada 14 dewasa plus 5 kanak2. tapi ada banyak lagi utk sapa2 yg nk tmbh.
hari selasa kita start perjalanan dengan ke kuala muda, seb perai. kt situ boleh tgk org tawar menawar harga ikan dengan cara berbisik. hahah..mmg pelik tapi bila tgk lama2 best jugak. ala2 membida harga utk brg lelong plak. sapa letak harga tinggi dia la yg dpt beli ikan2 tu. ummi tk lepaskan peluang beli sotong, ikan kayu ngan ikan kembung. ikan kembung tu ayah pi bisik 40 ringgit, cemana la org tu tak jual kt …

Yahoooo cuti!!!!!!

Image
Hari ni datang keje dengan perasaan gumbira...sebabnya hari ni jumaat! memang perasaan dtg bekerja pd hari jumaat akn berbeza dengan hari2 lain. jumaat best sebab esoknya adalah sabtu. lusanya adalah ahad. kan bahagia tu bila sebut hari sabtu dan ahad..hari utk 'rehatkan' diri dari tengok keja kt opis! walapun hakikatnya hari sabtu dan ahad akan lebih sibuk dengan karenah anak2 dan rutin keja rumah yg tak pernah habis. dah basuh baju, pastu sidai, pastu lipat, pastu susun dlm almari, pastu dh ada dlm bakul utk di basuh lagi. mcm tulah pusingannya..sama jugak dengan memasak. dh siap siapkan bahan nk masak pastu masak pastu kemas dapur pastu hidang makanan pastu makan lepas tu basuh pinggan. iskkk..tak ke banyak urusan kita kt rumah? tapi takpe...sebanyak mana pun urusan kt rumah berbanding dengan di opis, ummi tetap lagi suka hari sabtu dan ahad. heheh...ada ke manusia yg lagi suka hari isnin sampai jumaat? adalah kot..wallahualam. yg pasti minggu ni super best sebab kita cuti …

rindunyaaaa dengan blog ni..

huhuhu...lamanya ummi tak tulis dalam blog nih...apa la yg ummi bz kan sangat sampai tak sempat nk menulis dalam nih..teringat soalan kakak pd ummi baru2 nih.
kakak: ummi keje  kat tempat keja ummi tuh kesa besar ke keja kecik?
ummi: aikss...knp kakak? (mana la budak ni tau keje besar tu apa, keja kecik tu apa). ummi keja kecik je kakak..
kakak: ala..kalau ummi keja besar buleh ummi belikan i pad utk kakak..
ummi: heheheh...tu la kakak...ummi keja kecik, mana ada duit nk beli i pad utk kakak..
nih suma gara2 balik kg ms cuti raya cina baru2 nih. kakak mati kutu taktau nk berkawan dengan sapa bila sepupu2 dok ngadap i pad bila celik mata. kakak pulak takde i pad, so dia mmg tersangatlah dok memujuk ummi belikan i pad utk dia lepas nih. huhuhu...sungguh teknologi merengganggkan hubungan sesama manusia. walaupun ribuan sebab kebaikan teknologi beri kpd kita...tp masih ada keburukannya kan? bila kakak dok merungut nk beli i pad, ummi explain la pd kakak, i pad tu mahal dan ummi tak mampu nk be…